Ознака: жени

Милиони индиски жени преку протест побараа еднаквост меѓу половите

Повеќе милиони жени формираа синџир во јужната индиска држава Керала во знак на поддршка на еднаквост на половите како одговор на протестот на хинду...

Статуетки за најуспешните жени во спортот

Во 13 категории ќе бидат прогласени најуспешните жени во спортот за изминатата 2018 година. Настанот ќе се одржи денеска во хотелот „Александар палас“, во...

Семејното насилство прогресира и понатаму жените најчесто се жртви

Семејното насилство е еден комплексен феномен, кој и покрај модерното време во кое живееме сѐ уште е дел од секојдневието, а бројот на жртвите...

Казни за Авганистанците што ќе зјапаат во жени подолго од 14...

Шпекулациите дека авганистанската влада работи на закон со кој ќе им се дозволи на мажите да се загледуваат во жените само 14 секунди, предизвика...

Насилството од влезот

Понекогаш на некој многу чуден и банален начин се навикнуваме да живееме рамо до рамо со насилството. Се привикнуваме да живееме врата до врата...

Жените се изложени и на економско насилство

Во примерите за економско насилство на жените во Црна Гора се наведуваа дека мажите им ја одземаат целата плата, а во некои случаи им...

Во Израел протести поради насилството врз жените

Израелците денеска ширум земјата протестираа поради неадекватниот одговор на Владата на насилството врз жените. Демонстрантите ги блокираа главните раскрсници и со црвена боја на улиците...

Македонските жени стануваат свесни за здравјето на кожата

Во последните години свесноста за убавина и за нега на кожата значително се во подем, денешните жени навистина многу внимаваат на својот изглед, а...

 Ма­ке­до­ни­ја е на че­кор до ба­раж за СП 2019

Ма­ке­дон­ска­та жен­ска ра­ко­мет­на ре­пре­зен­та­ци­ја се нај­де на че­кор до плас­ман во ба­ра­жот за Свет­ско­то пр­венс­тво в го­ди­на во Ја­по­ни­ја, отка­ко во ре­ша­вач­ки­от втор нат­пре­вар од ква­ли­фи­ка­ци­и­те по­бе­ди про­тив Ис­ланд со...

Форум: Секоја трета жена жртва на насилство, во регионот над 50...

Секоја трета жена во светот е жртва на родово базирано насилство – физичко, сексуално или психолошко. Од 20 до 40 отсто од жените во...