Ознака: жени

Филмови за храбри жени со уште похрабри потези

Фразата „силна жена“ кај нас евоцира одреден сет на слики во нашиот ум. Исто така жените со силни карактери не се секогаш како другите,...

На Меѓународниот ден на жената, првата жена машиновозач доби дозвола за...

Во духот на Меѓународниот ден на жената-8 Март, Управата за сигурност во железничкиот систем, денеска и даде дозвола за работа на Зорица Петрова, првата жена-машиновозач. –...

И науката потврди – жените не се послаб пол

Научниците сметаат дека жените можеби имаат подобар имунолошки систем, бидејќи мораат да преживеат девет месеци бременост, додека улогата на мажите во размножувањето е многу...

Проект за развој на микро-претпријатија на жени во прекуграничниот регион

По повод одбележување на Меѓународниот ден на жената 8-ми Март, на 8 и 9 март 2019 година во хотел Гранит, Охрид ќе се одржи...

Жената веќе не е само пред штафелајот

Во „Чифте-амам“, по повод 8 Март, утревечер ќе биде отворена изложба на дела создадени под инспирација од девојки, жени, мајки, љубовници, борци... „Рахела“ од Димче...

Жените недоволно застапени во безбедносните структури

На Факултетот за безбедност во Скопје се одржа научно стручна конференција „Женското лидерство во областа на безбедноста“, на која преку учество на раководители и...

И жените пишуваат фантастика за возрасни

Зошто фантастичните новели за возрасни од женски автори честопати се маркирани како фантастика за тинејџери? Зошто фантастичните новели за возрасни од женски автори честопати се...

Светска банка: Жените остваруваат само три четвртини од законските права кои...

Според најновиот индекс, кој денеска го објави Светска банка, жените ширум светот остваруваат само три четвртини од законските права кои ги имаат мажите, што...

Жени уметници конечно во британските галерии – нека остане така

Вистина е дека последниве неколку години, државните музеи почнаа да ја порамнуваат родовата нерамнотежа во нивните колекции. Кога „Тејт модерн“ го отвори своето големо...

Француски новинари малтретирале жени на социјалните мрежи

Неколку француски новинари се суспендирани или отпуштени откако било откриено дека преку приватна група на Фејсбук координирано малтретирале жени на Интернет. Членовите на групата...