38.8 C
Skopje
31.7.2021 - 20:19

Ознака: жени

Во Индонезија има шума само за жени

Шума скриена во залив на островот Папуа во Индонезија со векови е свето место за локалното население, кое оди таму да собира школки и...

Започна кампањата „Заокружи НЕ за насилство врз жени во политиката“

Во Музејот на современа уметност во Скопје официјално беше означен почетокот на кампањата за подигнување на јавната свест за елиминација на насилство врз жени...

Шахпаска: Потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената...

Со новиот Закон за родова еднаквост се обезбедува остварување на потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената во општеството, еднаков пристап...

Промовирана Национална платформа за женско претприемништво за економско јакнење на жените

За креирање на вистински политики кои ќе придонесат за унапредување на женското претприемништво во земјата потребно е да се обединат сите главни чинители, што...

Српските ергени бараат жени од Албанија

Последните години српските ергени сѝ почесто се женат за Албанки, кои ги наоѓаат преку агенциите за посредување во земјите од регионот. Бизнисот со посредување...

„Невозможно“ – нова серија што следи банда необични жени

Новата серија на Ејч-би-о, „Невозможно“ (The Nevers), ќе има премиера на 12 април, на Ејч-би-о гоу, додека првата епизода на каналот Ејч-би-о ќе се...

Турција испрати погрешен сигнал, смета Германија

Одлуката на Турција да се повлече од Истанбулската конвенција, наменета за заштита на жените од семејно насилство, испрати погрешен сигнал до Европа и турските...

Поголем дел од жените и понатаму надвор од работните процеси

Укажувањата на експертите се дека со поголема вклученост на женската популација во редовните работни процеси ќе се подобрат и перформансите на севкупната економија Семејните обврски,...

Евростат: Жените во ЕУ имаат просечно 14,1 процент пониски плати од...

Во 2019 година жените во ЕУ имаа просечно 14,1 процент пониска бруто-плата по час од мажите, покажуваат податоците на Европскиот завод за статистика. - Постои...

Кулебанова: Поддршката за жените претприемачи недоволна

Сојузот на стопански комори на Македонија, Здружението на бизнис-жени и Федерацијата на фармери покренуваат иницијатива за формирање посебен фонд за финансиска поддршка на женското...