Ознака: жените

Родова еднаквост за нов квалитетен исчекор во политиката

Родовите предизвици во политиката во пресрет на изборите добија нова  димензија. Тие се искачија на повисоко ниво. Сега тие не се однесуваат на присутноста...

Вратете ги жените на работа!

Жените и пред корона-кризата трипати повеќе од мажите ги завршувале неплатените работи како што се негата и грижата за членовите на семејството, а Обединетите...

Коронавирусот ги врати жените во 1950-тите години

Британските истражувачи од Универзитетот во Сасекс стравуваат дека пандемијата на коронавирусот ќе има сериозни последици за жените. Во истражувањето учествувале повеќе од 2.000 родители....

Мажите се поемотивни од жените, ама не во љубовта!

Секое трето лице на работното место ги крие емоциите зад лажната насмевка, а мажите се шампиони во тоа. Неодамнешно истражување извршено на британскиот универзитет...

Мажите слабеат полесно од жените

Дали мажите полесно ја губат телесната тежина од жените? За сите жени што се прашуваа дали оваа неправда е мит или вистина, одговорот е...

Жените и помладите лица посериозно ја прифаќаат самоизолацијата

Лицата помлади од 35 години многу посериозно ги прифаќаат мерките за физичко дистанцирање и самоизолација за одбрана од коронавирусот во однос на постарите лица,...

За некои разлики помеѓу жените и мажите

Оние службеници што консумираат порнографски материјали за време на работата го менуваат сопственото однесување во негативна насока. Затоа се неопходни некои постапки за да...

Жените најчести жртви на семејно насилство

Според официјалната статистика на Министерството за внатрешни работи, најчести сторители на семејно насилство се мажите. Во 2017 година, како насилници се покажале вкупно 838...

Градови по мера на жените

Да видиш како би изгледал град што го изградиле жени, сѐ уште е фантазија. Но во Барселона би можеле да видиме назнаки за тоа...

Загрижувачка состојбата со правата на жените

Без рамноправноста на жените, државите од Западен Балкан не можат да влезат во Европската Унија, затоа што половата рамноправност е една од темелните европски...