9.8 C
Skopje
6.12.2021 - 15:19

Ознака: железница

Кина ја пушти супер брзата железница до Тибет

Првата тибетска електрифицирана пруга, која го поврзува главниот град на регионот, Ласа, со градот Ниинчи, е дел од она што Пекинг го нарекува „проект...

Европската железница во подем

Центарот за потрошувачки избор го објави својот втор индекс за европски железници, според кој во Европа има најголем број железнички станици со најдобри патнички...

Со вклучување на железницата во сообраќајот, би дишеле почист воздух

Киро Шкартов (89), архитект од првата генерација Со активирање на железничките станици Скопје Север, Ѓорче Петров и Маџари, како прифатни пунктови на приградските линии од...

Дали брзата железница ќе ги забрза македонските возови?

Отворени за соработка со нашите соседи, Грција и Србија, кои се дел од Коридорот 10 и со сите други заинтересирани страни, одговараат од Владата...

Организирана група фалсификувала билети за британската железница, уапсени 18 лица

Со заедничка акција на британските и романските власти, денеска е разбиена организирана криминална група која била вклучена во измама со билети за железница. Истовремено извршени...

Железницата може и да се забрза и да се прошири

Анализа, спроведена од Катедрата за железници при Градежниот факултет во Скопје, утврдила дека над 45 отсто од стоката што се превезува со железницата во...

За железницата се планирани 3,4 милијарди денари од буџетот

За железничка инфраструктура со буџетот за следната година се планира да бидат потрошени 3,4 милијарди денари, како и да се реализираат за 80 отсто...

Северна и Јужна Кореја договорија повторно воспоставување железничките и патните мрежи

Северна и Јужна Кореја денеска постигнаа договор да започнат со повторно воспоставување железнички и патни мрежи меѓу двете земји. Договорот беше постигнат по дискусијата...

Ограничената инфраструктура го кочи транспортот

Во 2017 година, патниот товарен превоз доминира со учество од 96,4 отсто, во споредба со товарниот превоз со железница, додека во 2012 година тоа...

Сугарески: Oд ноември непречен железнички сообраќај меѓу Македонија и Грција

За половина година се очекува да заврши изградбата на пругата Битола-Кременица со која се овозможува железничко поврзување меѓу Македонија и Грција. Пругата е во должина...