Ознака: Ефтим Клетников

Историјата како култура и варварство: европскиот идентитетски геноцид над Македонците

Е, тоа софистицирано западно варварство под маската „демократија“, „мир“, „хуманизам“ дојде со полн деструктивен интензитет и кај Македонците со силеџиското преименување под варварски диктат...

Големиот инквизитор: глобализмот (4) (или новиот планетарен систем на робовладетелство)

Немилосрдно пророчки и прецизно. Тоа е тоа што го гледаме денес, сликата на новиот светски поредок на безличен глобализам во кој идентитетот на индивидуата...

Големиот инквизитор: глобализмот (3) (или новиот планетарен систем на робовладетелство)

Човек послушно куче, кај кое затапиле целосно инстинктите на неговата изворна природа, или човек зомби, модерен термин за личноста што го загубила целосно својот...

Големиот инквизитор: глобализмот (2) (или новиот планетарен систем на робовладетелство)

Впрочем, и демократијата со нејзините етатистички стеги и одбрана на капиталот и капиталистите, за што зборуваше и Маркс, таа со која толку многу се...

Големиот инквизитор: глобализмот (1) (или новиот планетарен систем на робовладетелство)

Големиот инквизитор - глобализмот. Ова е сега најважната и најдраматична тема на која треба да ѝ обрне внимание денес човекот, драг читателу, сè додека...

Излезе „Македонски архетип“ – есеи од Ефтим Клетников

Неодамна, по „Јанѕа и рана“, се појави од печат во издание на „Матица“ новата книга есеи од Ефтим Клетников. Во неа се широко развиени...

Поет на мал и столчен народ

Случајно сум роден како Французин, но во суштина му припаѓам на човештвото. Парафразирам. Така приближно вели Монтескје, жител на една моќна и богата нација,...

Создавање на човекот (3)

Зафатени со трудот деноноќен на новото создавање, глеј Тие двајцата одвај го забележаа првото расцутено гранче како блескава поплава од светлина, како огнено крило...

Создавање на човекот (2)

Тоа е обнова на времето и материјата, чии атоми уште од претсоздавањето беа полни со крикот стаен на Хирошима, пред експлозија што ќе излета...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (5)

Еврејската дигресија за избран народ и мартирски мит за да направам на тој план една ремарка на македонската индолентност и до безличност придушен молк...