19.8 C
Skopje
20.6.2021 - 0:29

Ознака: Ефтим Клетников

Патологијата на бугарскиот македонизам (4)

Пловиме во неопходни дигресии, драг читателу, низ комплицираните меандри на македонската судбина денес, која, пак, својата трагична линија ја влече од поодамна низ долгата...

Патологијата на бугарскиот македонизам (3)

Бугарите денес се служат перверзно, валкано и со шупливи факти за докрај да ја бугаризираат целокупната македонска културолошка меморија. Во таа смисла од нив,...

Патологијата на бугарскиот македонизам (2)

За бугарскиот фалсификат во врска со јазикот на Солунските Браќа пишува со маестрална научна анализа Лидија Славеска во нејзината книга „Македонската генеза“, која, секако,...

Промоција на „Трпе и Европа“ на Ефтим Клетников

Промоција на новата книга на Ефтим Клетников, „Трпе и Европа“, која спаѓа во жанрот комедија, ќе се одржи утревечер, во 19.30 часот, во „Матица...

Патологијата на бугарскиот македонизам (1)

Веќе навикна, драг читателу, дека не сум строго дневничен, фактографски колумнист, да чекам што ќе се случи во вторник, па да пишувам за среда...

Велемаченик (Убивање на Светецот и Светлината) 3

А што стана со отсечената глава на Светецот? Неа џелатите веќе ја беа ставиле во сребрена чинија, како тогаш во Ерусалим крвниците на Ирод...

Велемаченик (Убивање на Светецот и Светлината) 2

Блескаа наежени светите инсигнии на смртта, а од левата страна на Светецот, за да не остане покусо, истопoрена како кралица на модерната садистичка епоха...

Трпе и Европа

Комедија за македонскиот идентитетски егзодус од Европа Од печат како самоиздадена неодамна излезе новата книга на Ефтим Клетников „Трпе и Европа“. По малку изненадувачки за...

Велемаченик (Убивање на Светецот и Светлината)

1 Големиот лов Почнат е големиот лов на оној како Прометеј што го носи подмишка Сонцето во ноќта на светот. Тој што ја влече во галоп...

Ангелот

Ајде малку да се одмориме од смрдеата на политичарите, и политиката и општото морално распаѓање што го диктираат тие: да се кренеме малку во...