16.1 C
Skopje
26.4.2019 - 0:16

Ознака: Ефтим Клетников

Оти тие ќе дојдат да нѐ прашаат што ќе им кажеме...

Науката со која се излегува по патот на саможртвата од подземје во надземје, од темница на светлина, онаа што ја знаевме ние, вашите предци...

Балканска крчма, Крлежа, Европа

„Европа е денес осамена куќа во која злосторството спие“, М. Крлежа Триптихонскиот наслов на денешната наша колумна, драг читателу, е идеално контрастен и парадоксален за...

Нобелова за премиерот (Сон или јаве)

Не знам како ја доживуваш ти, драг читателу, кандидатурата за „нобел“ на нашиот премиер. Можеби не си бил подготвен за таква шокантна вест, која...

Новиот почеток 2019 (Репресија и депресија)

Нешто загатнавме за симболизмот на Новиот почеток и во нашата мината колумна, драг читателу. Го нагласивме бројот осум во Библијата како отворање на новиот...

Генерација „Страшна е пропаста на родот“ – Георг Тракл

„Страшна е пропаста на родот“. Мотото на оваа колумна, драг читателу е од една песна на Георг Тракл, младич, кој, загинал како жртва на...

Доаѓање на варварите

„И варварите се некакво решение“, Константин Кавафис Однеопица дојдоа како студ, како магла, влечејќи го зад себе како тешка погребна ружа небото обесветено без ѕвезди...

Рацин: големата светлина во нашето идентитетско помрачение

(По повод 110 години од раѓањето на поетот) И мене ме потсети Филип, поклоник на Рацин, за јубилејниот датум, 110 години од раѓањето на поетот...

Очајна борба за името

(Десет години Македонски манифест) За десетгодишниот јубилеј на Македонски манифест, драг читателу, не му се потребни фалби. Оваа колумна не ja пишувам за тоа, туку...

Македонија и Македонците: географски или историски и културно-цивилизациски идентитети

(Посветено на неговата екселенција Кристијан Тимоние) Од 1990 година наваму, до денес, од онаа силна плејада од западни амбасадори кај нас не паметам ни еден...

Оти сте изроди и Ироди

Оти сте изроди и Ироди, со светлосни години и родот се оддалечува од вас за да не ве памети и гледа, и ни во...