2.8 C
Skopje
7.12.2021 - 21:23

Ознака: Ефтим Клетников

Светлосниот утопизам на Тесла (2) „Светлината за мене е Бог“ –...

Записи во несоница Во своите скржави автобиографски записи, Тесла не говори за својата религиозност, но повеќе од извесно е дека него фасцинантно го привлекувал просторот...

За змиjата и светецот со копjе

Ексклузивно во „Колибри“ песни од сѐ уште необјавената книга за деца на писателот Ефтим Клетников „Малечката принцеза“ ЗАКОНИК БР. 18 Змијата што сал ја гони Светецот со...

Ексклузивно во „Колибри“ песни од сѐ уште необјавената книга за деца...

ЗАКОНИК БР. 9 За слободата на животните Животните да не трпат маки, да не се в зоолошка градина, да шетаат без страв низ падина, низ шуми, ридја, зелени лаки, да...

За ловецот и срната

Ексклузивно во „Колибри“ песни од сѐ уште необјавената книга за деца на писателот Ефтим Клетников „Малечката принцеза“ ЗАКОНИК БР. 8 Нека ги чува зрната во својата кобна...

Новогодишни јанѕи: идентитет со куршум во срцето (1)

Записи во несоница Еве сме, со Господова волја, драг читателу, на крајот и од оваа година, колку и да ја тркалаше неа кај нас и...

Јуни на гости кај малечката принцеза

Од творештвото на писателот: Ефтим Клетников Среде полноќ, во никоја доба, ко натрапник без да чука кај Малечката Принцеза в соба влезе јуни и заседна тука. Ама пред тоа...

Предизборно ноктурно – соната во Бе-мол (2)

(Варијација на темата македонска ситуација) Сè уште сме на бескрајната тема, драг читателу, на понижение и стигматизација на Македонците. Можат да се набројат многу клучни...

Предизборно ноктурно – соната во Бе-мол (1)

(Варијација на темата македонска ситуација) Варијации на темата македонска ситуација, и без глупавата придавка северна. Македонска ноктурно соната во варијации многу повеќе отколку што ги...

Писателот треба да стои зад својата реч како зад штит

Главниот и одговорен уредник на „Стожер“, Трајче Кацаров, упати реакција по повод писмото на Ефтим Клетников во кое поетот го објави неговото истапување од...

Клетников поднесе оставки од членството во ДПМ и во ПЕН

Поетот Ефтим Клетников ги достави до „Нова Македонија“ своите писмени оставки од членството на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) и членството во македонскиот...