17.7 C
Skopje
16.7.2019 - 0:44

Ознака: ЕУ

Протести и раздор при повторното отворање на Европскиот парламент

Повторното отворање на Европскиот парламент (ЕП) во Стразбур беше проследено со анти-европски протест од британската партија Брегзит и демострации од каталонските националисти чии пратеници...

Продолжуваат тензичните разговори за наследник на Јункер

Лидерите на Европската Унија, кои и понатаму се поделени околу тоа кој треба да ги добие највисоките функции во Унијата, ги продолжија тензичните преговори...

Попис ќе има, но не се знае кога

Тогаш кога ќе се одржи, пописот првпат ќе се спроведува според комбиниран метод, односно ќе се користи апликација во која се веќе внесени податоци...

Стремеж за управување на светските процеси од еден центар на моќ

Сѐ поголемата зависност на политичките партии, но и на владите, од приватниот капитал, води до формирање нова доминантна политичко-сопственичка класа, која во современото општество...

Евролибералите одлучно за почеток на преговори со земјава до крајот на...

Како што соопшти ЛДП, фокус на дискусиите на Советот на партијата на Европските либерал-демократи – АЛДЕ, чиј полноправен член е Либерално-демократската партија, беше најдобириот...

Маратонското заседавање на европските лидери прекинато без договор

Лидерите на Европската Унија, денес околу пладне, го прекинаа состанокот во Брисел без резултати за изборот на водачите на ЕУ. Тие планираат да се сретнат...

Дискриминација и нееднаквост во срцето на Европа

Борбата против нееднаквостa и дискриминацијата во европските институции е бавна и таа е одраз на често игнорираната структурна дискриминација во земјите на ЕУ, велат...

Концептот на националните држави на голема врата се враќа во ЕУ

Резултатите од европските избори го изразија сѐ поголемиот отпор на гласачите кон централизацијата на ЕУ. Аналитичарите на „Геополитика“ сметаат дека пренесувањето на суверенитетот од...

Европските лидери во ќор-сокак

Европските лидери синоќа го прекинаа работниот состанок во Брисел, за повторно да извршат консултации со претседавачот, Доналд Туск. Работната вечера на ЕУ лидерите почна со...

Политичкиот хаос ја оддалечи Албанија од Европа

Хаотичната политичка ситуација, со уличните протести и неизвесноста околу одржувањето на локалните избори ги намали шансите на Албанија за приклучување на Европската Унија (ЕУ)...