Ознака: Еуростат

Еуростат: Македонија лани со најголем број туристички ноќевања

Минатата година Македонија имала најголемо зголемување на бројот на туристички ноќевања меѓу членките на ЕУ, европскиот економски простор и кандидатите за членство, додека Србија...

Еуростат: Македонците со пократок животен век од жителите на ЕУ

Очекуваниот животен век на просечен граѓанин на Македонија е 75,4 години, што е за 5,6 години пократко од жителите на ЕУ кои во просек...

Украинците со највисока стапка на одобрен легален престој во ЕУ

Во текот на 2017 во земјите на Европската Унија биле одобрени 3,1 милион први дозволи за престој за граѓани од трети земји, објави денеска...

Просечниот работен век во Македонија е 32 години

Очекуваниот просечен работен век во Македонија изнесува 32 години, покажуваат податоците од анализите на Еуростат. Индикаторот за должината на работниот век, според Еуростат, покажува колку...

Еуростат: Очекуваниот просечен работен век во Македонија изнесува 32 години

Очекуваниот просечен работен век во Македонија изнесува 32 години, покажуваат податоците од анализите на Еуростат. Индикаторот за должината на работниот век, според Еуростат, покажува колку...

Колку се троши во Европа за годишен одмор

Европејците на туристички патувања годишно трошат 428 милијарди евра, најмногу Германците - 120 милијарди, Французите - 71 милијарда и Британците - 61 милијарда. Најмногу пари...

Еуростат: Во Македонија околу 46.000 легла за сместување туристи

Македонија располага со околу 46.000 легла за сместување туристи од кои 20.500 хотелски, покажува најновата анализа на Еуростат. Листата ја предводи  Франција со 5,1 милион легла што...

Мал пад на индустриското производство во ЕУ во јуни

Европскиот институт за статистика (Евростат), објави дека индустриското производство во Европската унија и евро зоната забележа пад од 0,4 отсто односно од 0,7 проценти...

Еуростат: Македонија има 2.075.300 жители

Македонија во јануари 2018 година имала 2.075.300 жители наспроти 2.073.700 во истиот период лани, посочуваат резултатите од истражувањето за популацијата што го објави Статистичката...

Приватни извршители ги малтретираат должниците

Според статистичките податоци на Еуростат, околу 34 отсто од бугарските граѓани имаат проблеми со редовна исплата на нивните долгови. Грција е последна, со околу...