Ознака: Етнолог

Македонските носии и везови од Дубровник се раритет

Изложени се носии, женски кошули, везови од кошули, сокаи, свилени марами со златовез, кои се собирани во 1920-тите години од Јелка Миш на пропатување...

Етнолошкиот документарен филм не е само зурли и тапани

Етнологот Владимир Боцев смета дека ова време на седење дома можеби ќе биде пресвртница во смисла на зголемување на интересот за етнолошките филмови. Наместо...

Преобоените фотографии на Дрнков потсетуваат на заборавениот селски живот

Владимир Благојевиќ, етнолог и уметник Етнологот Владимир Благојевиќ, со своите десет слики, на исто толку црно-бели фотографии од легендарниот фотограф Благоја Дрнков, им даде нова...

Се гради нов мост меѓу книжевното и етнолошкото

„Етнологот како писател: писателот како етнолог“ е проект што го реализираат Институтот за етнологија и антропологија и Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности Под...