Ознака: епидемии

Скопје доби нов центар за дејствување во услови на епидемии

Пандемијата на ковид-19 ја реафирмираше итната потреба од брзи, делотворни и стратешки информации за епидемиите и здравјето, како и потребата од колаборативни механизми што...

Зошто Уставниот суд не ги штити темелните вредности на уставниот поредок

Непосреден повод за овој текст е последната, четврта по ред, одлука за постоење на вонредна состојба, донесена од претседателот Пендаровски. Според Уставот, одлуката со која...

Борбата со најтешките епидемии го смени текот на историјата

Пандемиите не само што имаат моќ да одземат илјадници, па и милиони животи, туку тие ја имаат моќта да го сменат текот на историјата....

Кога е изграден првиот бактериолошки институт во Скопје

Постои една заслужна личност, која денес неправедно е заборавена. Тоа е д-р Андрија Штампар, министер за здравство во периодот помеѓу двете војни, човек со...

Епидемии што го покосија светот

Колерата, црната смрт и грипот се едни од најголемите брутални убијци од епидемиски размери во човечката историја. Се ширеле со голема брзина и биле...

Зошто победува еболата

Големите епидемии бележат подем, а меѓународната заедница продолжува да прави основни грешки кога станува збор за превенцијата и за подготвеноста. Тоа е највидливо кај...

Нередовната вакцинација го загрозува глобалниот имунитет

Потребни се две дози на МРП-вакцината за да ги заштити децата од мали сипаници (морбили). Најновиот извештај на УНИЦЕФ констатира дека 2,5 милиони деца...