Ознака: Енигма

Одзивот и безбедноста засега енигма

ИЗБОРИ ВО ЕК НА ПАНДЕМИЈА НА КОРОНАВИРУС Актуелниот пораст со трицифрена бројка на новозаразени, но и бројка на починати секако ќе има влијание на одзивот...

Врсничкото насилство – комплексен проблем и нерешлива енигма

Насилството меѓу учениците не е присутно само во Македонија, туку го има и во земјите од соседството што минале низ долгиот процес на транзиција...

Нашата енигма наречена БДП (бруто-домашен производ)

Гледајќи го бруто-домашниот производ (БДП), во согласност со паритетот на куповната моќ, Кина е најголемата економија во светот, со бруто-домашен производ поголем од 25.000...

Кој ќе му пресуди на СЈО?

Додека се чека расправата за законот за Јавно обвинителство во Собрание, дополнителна дилема во правната сфера е и функционирањето на СЈО, со оглед дека...

Судбината на СЈО сѐ уште е енигма

По апсењето на Јанева, се отворија многу нејаснотии Различните толкувања околу варијантите за избор на наследник на Јанева само дополнително внесуваат забуна околу правната рамка...

Бучавата – нерешлива градска енигма

Бучавата ја предизвикуваат најразлични фактори од превозни средства изградбата на нови комплекси згради, кафулињата и дискотеките. Големата бучава предизвикува сериозни последици по здравјето на...

Размини се ако можеш, паркирањето на улица станува нерешлива енигма

Кога јавните површини се третираат како приватен имот Со монтажни и со подземни паркинзи општините ќе го решаваат проблемот со паркирањето во сервисните улички, каде...

Двотретинското мнозинство останува енигма

ТАКТИЗИРАЊА И ИГРА НА НЕРВИ ВО ЗАКОНОДАВНИОТ ДОМ Шпекулациите за обезбедено двотретинско мнозинство за изгласување на предлогот за пристапување кон уставни промени во Собранието, ги...

Розовото езеро Хилер во Австралија – енигма за научниците

1.001 ЧУДО ШТО МОРА ДА СЕ ВИДАТ Држава: Австралија Должина: 600 метри Ширина: 250 метри Езерото Хилер се наоѓа во Западна Австралија, поточно на средниот остров, кој е најголем...

Енигмата на спогодбата од Преспа

Ицо Најдовски-Перин, активист за правата на Македонците во иселеништво Магистерот по мултикултура и доктор по историски науки, долгогодишен активист за човекови права на Македонците во...