Ознака: енергетска

Кој е подготвен во Европа повторно да ги разработи рудниците?

Франција се залага за отворање нови рудници во Европа, како начин за зајакнување на стратегиската автономија на Унијата. И другите членки на ЕУ покажаа...

Со природниот гас – угоре високо удолу длабоко

Македонија во моментов нема речиси никаква друга алтернатива за снабдувањето со гас, освен од Русија, но што треба да се преземе на долг рок...

Копањето криптовалута ја голта обновливата енергетска реколта

Крипторударите ги преместија своите крипторудници во земји богати со обновлива енергија од ветрот и сонцето, како на пример во Шведска и во Норвешка. Во...

Вештачкото забрзување на енергетската транзиција води до енергетска криза?

Обновливите извори на енергија не можат да ги заменат фосилните горива прекуноќ. Неопходна е предвидливост на инвестициите во секторот за нафта и гас за...

Се подготвуваат проекти за енергетска ефикасност

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, вчера оствари средба со амбасадорот на Република...

Како до енергетска самостојност за 10 години

Откако вложи 100 милиони долари во истражувања за ковид-19, милијардерот Бил Гејтс работи на наоѓање решенија за климатската криза, посочува Ема Броукс за „Гардијан“ Климатските...

Карпош ќе добие енергетска задруга

Карпош е на пат да ја добие првата енергетска задруга во Македонија. Локалната самоуправа за овој проект аплицира со здружението „МилиЕУконтакт Македонија“, на меѓународниот...

Нема работници за машинската и за енергетската индустрија

Уписната политика е иста како и во претходните години, повторно се форсираат гимназиските паралелки, наместо да се зголемува бројот на ученици во стручните училишта,...