Ознака: енергетската

Кредит од 100 милиони евра за надминување на енергетската криза

Европската банка за обнова и развој официјално објави дека е започнато администрирањето на заемот од 100 милиони евра за АД ЕСМ за надминување на...

Нѐ чека неизвесна и тешка зима

Повеќегодишното недоволно инвестирање за одржување на енергетските објекти и неинвестирање за изградба на нови доаѓа на наплата и се манифестира со намалено домашно производство...

Европа ќе бара решение за ублажување на енергетската криза

Европските шефови на влади најверојатно ќе дадат зелено светло за воведување привремен дополнителен данок на енергетските компании, за да се обезбеди олеснување на трошоците за...

Каков план има ЕУ за да ја излечи зависноста од руски...

Брисел размислува за складирање минимално неопходни количества гас и планира зголемување на капацитетот на обновливите извори на енергија, пишуваат Зиа Вајс и Зосија Ванат...

Електроцентралите да работат, но ако може да не загадуваат!?

Загадувањето на воздухот на кое реагираат од Енергетската заедница, според (малку контрадикторни) нивни објаснувања, кај нас доаѓа „главно од мал број енергетски компании во...

Дигитализацијата на енергетскиот сектор е чекор напред кон одржлива иднина

Во оваа транзиција сега е потребно Европската Унија да покаже лидерство за да се постигне глобална зелена обнова, велат Микеле Болоња и Пастора Валеро...

Плоштадите можеби нема да бидат во полн сјај, но сјајот ќе...

И покрај големата фама што се крена во јавноста околу тоа дали треба или не треба градот да биде новогодишно украсен, сепак голем број...

Дали ТЕЦ „Неготино“ е последниот џокер од ракавот

Енергетската криза не е хазардна игра Поради енергетската криза, наскоро се најавува вклучување на ТЕЦ „Неготино“, термоцентрала што со години се чува како „ладна резерва“...

Редефинирање на синџирите на снабдување за излез од енергетската криза

Во периодот што водеше до глобалната финансиска криза во 2008 година, неколкумина предупредија на можна катастрофална системска нестабилност. Во познатиот говор од 2005 година,...

ЕБОР со уште пет милиони евра за подобрување на енергетската ефикасност

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) обезбеди нов финансиски пакет од пет милиони евра за подобрување на енергетската ефикасност во домовите во рамките...