Ознака: енергетика

Македонија ќе изработува Стратегија за енергетика со британски грант вреден околу...

Со британски грант од околу 780.000 фунти Македонија ќе изработува Стратегија за енергетика за наредните 30 години што треба да биде готова до крајот...

Секое домаќинство ќе може да произведува и да продава струја

Микро и малите претпријатија и домаќинствата може да инсталираат фотонапонски постројки на покрив за производство на електрична енергија што ќе ја користат за сопствена...

ЕЗ: Македонија напредува во енергетскиот сектор

Македонија направила голем напредок во имплементацијата на т.н. меки мерки во енергетскиот сектор изминатата година, оценува Енергетската заедница(ЕЗ) во „Мониторинг извештајот за електрична енергија...

Половина свет до 2050 година ќе користи струја од обновливи извори...

Новата годишна анализа на Блумберг, наречена New Energy Outlook 2018, врз основа на податоците од 65 енергетски експерти од 12 главни светски пазари, предвидува...

Министрите за енергетика на САД и Русија ќе се сретнат во...

Министрите за енергетика на САД и Русија, Рик Пери и Александар Новак, треба да се сретнат идната недела во Вашингтон, во време кога претседателот...

Анѓушев: Македонија направи огромни чекори во реформите на енергетскиот сектор

Македонија за една година направи огромни чекори во реформите на енергетскиот сектор, порача вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на неформалниот состанок на министри...

Потребни се повеќе жени на раководни места во енергетиката

Жените инженери иако како студенти покажуваат подобар успех потешко стасуват до раководни места во Македонија, особено во енергетскиот сектор. Затоа е потребно тие да...

Бугарија добила барање „Турски тек“ да поминува низ нејзина територија

Бугарската министерка за енергетика Теменужка Петкова денеска изјави дека Бугарија добила барање гасоводот „Турски тек“ кон Европа да минува низ нејзина територија.  - Има јасно барање...

Анѓушев: Никој не може да каже дали струјата ќе поевтини

Никој со сигурност не може да каже дали цената на електричната енергија во иднина ќе биде пониска. Тоа е како да го поставите прашањето...

Град Скопје основа ново претпријатие за енергетика

Ново акционерско друштво кое ќе се занимава со енергетски дејности беше основано денеска со одлука на Советот на Град Скопје. Со оваа Одлука Градот Скопје...