Ознака: енергетика

Обезбедени 30 милиони денари за вградување на сончеви колектори и ПВЦ-прозорци

Деновиве беа објавени јавните огласи за надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинства, за кој се...

Македонија и регионот набргу ќе почнат да се снабдуваат со течен...

Во организација на Владата, АД „Електрани“, Амбасадата на САД и ЗИП Институтот се одржува вториот по ред Македонски енергетски форум 2019 на тема „Енергетска...

Кој прв ќе стигне до ретките природни ресурси на Северна Кореја?

Едно скорашно истражување открива дека Северна Кореја можеби располага со најголемите резерви на ретки рудни богатства во светот Нешенел интерест Ако ја разгледуваме денешната геополитика, честопати...

Сонцето чека подзаконски акти за да произведува струја

Според одредени пресметки, со поставување фотоволтаична централа, односно соларни панели, годишно едно домаќинство може да покрие над 30 проценти од вкупната потрошувачка за електрична енергија....

Регулаторната потврди: Се укинува паушалот за парно

Од април исклучените од парно греење повеќе нема да плаќаат фиксен надоместок (паушал), предвидуваат новите предлог-правила за снабдување со топлинска енергија што на вчерашната...

Субвенциите му даваат нефер предност на јагленот на Западен Балкан

Директните и индиректните субвенции за јаглен во земјите од Западниот Балкан во текот на 2017 година изнесувале 1,2 милијарди евра, предупредија европските невладини организации...

Владата ќе финансира 200 мегавати фотоволтаични електрани

Владата ќе финансира 200 мегавати фотоволтаични електрани, согласно новата владина мерка за поддршка за поддршка во користењето на сончевата енергија, овозможена со новиот Закон...

Пакетот реформи во енергетскиот сектор наскоро ќе биде заокружен

Со предлог-законот за енергетска ефикасност што ќе биде усвоен во Владата во текот на наредниот месец и пратен до Собранието, го заокружуваме пакетот на...

До крајот на годинава избор на универзален снабдувач со електрична енергија

Компаниите снабдувачи со електрична енергија најдоцна до 3 декември треба да аплицираат на јавниот тендер за избор на универзален снабдувач со електрична енергија, кој...

Енергетиката, градежништвото и металургијата предолго работат под низок напон

Стратегиската нерамнотежа во економијата мора да биде ориентир за редефинирање на политиките, кои се клучни за идниот економски раст и развој на нашата земја....