Ознака: електрична енергија

Инсталирани фотоволтаични системи, се очекува заштеда од 190.000 евра

Со цел зголемување на производството на електрична енергија од обновливи извори, како и за намалување на трошоците за електрична енергија, на институциите формирани од...

Не се очекува промена на цената на електричната енергија за граѓаните

Интервју: Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги Очекувањата се дека и понатаму ЕСМ ќе ги обезбедува потребните количества енергија за...

МЕПСО: Недостигот од електрична енергија не се покрива од увоз

Недостигот од електрична енергија настанат поради исклучувањето на РЕК „Битола“, причинет од дефект во трафостаницата на МЕПСО, во целост се покрива од домашно производство,...

Невреме во Франција остави без електрична енергија 140.000 домаќинства

Најмалку 140.000 домаќинства останаа денеска без електрична енергија, кога силно невреме погоди делови од Франција, а голем број патишта беа блокирани поради паднати стебла. Бурата...

Калифорнија се подготвува за седмица без струја

Компанијата „Пацифик гас и електрисити“ соопшти дека оваа недела речиси два милиони луѓе во близу 30 окрузи во Калифорнија може да останат без струја...

Сами пријавете колку струја сте потрошиле

Граѓаните се жалат на двојно зголемени сметки за електрична енергија, надлежните посочуваат дека со закон е одредено броилата да се читаат еднаш годишно, но...

Ветерниците го надминуваат планираното производство

Ветерниот парк „Богданци“ ќе се проширува со дополнително инсталирање на нови ветерни турбини. Во рамките на втората фаза од градбата, паркот ќе се прошири...

Сончевите колектори идеално решение за намалување на сметката за електрична енергија

Денешните домаќинства традиционално се поврзани на локалната електрична мрежа. Потрошената енергија се мери и соодветно се наплаќа. Меѓутоа, современиот човек покажува сѐ поголема заинтересираност...

Грижата за РЕК „Битола“ и енергетскиот сектор приоритет за Владата

Енергетскиот сектор и рентабилното работење на најголемиот електро енергетски комбинат во државата, е главен приоритет за Владата на премиерот Зоран Заев, изјави министерката за...

Нема промена во цената на електричната енергија

Цената на струјата, по која универзалниот снабдувач „ЕВН-хоум“ ќе ги снабдува малите потрошувачи и домаќинствата, од 1 јули останува иста. Оваа цена нема да...