Ознака: електрична енергија

Штрајкот во Франција го нарушува производството на електрична енергија

Ширум Франција денеска дојде до прекини на електричната енергија поради штрајкот на работниците кои се приклучија на протестот против плановите на владата за реформа...

Снег ја парализира Грција, многу домови без електрична енергија

Обилните снежни врнежи предизвикаа проблеми во сообраќајот низ Грција, оставајќи некои села без струја. Патот што ја поврзува Атина со Ламија исто така е затворен,...

Новиот метал што спроведува електрична енергија, но не и топлина

Физичарите известуваат дека идентификувале метал што спроведува електрична енергија без да спроведува топлина. Оваа способност е неверојатно корисна и го прекршува досегашно разбирање за...

Струјните шокови удираат најмногу по џебот на граѓаните

Прекините во снабдувањето со електрична енергија фатални за апаратите за домаќинство Испадите во електроенергетскиот систем претставуваат сериозна закана по електричните уреди, кои можат да откажат...

Со ветер и сонце до повеќе електрична енергија

За поголемо искористување на обновливите извори на енергија е неопходно нивно промовирање, за што владините институции планираат разни финансиски механизми за поддршка. За поттикнување...

„Блок 2“ вклучен во мрежата

Заврши капиталниот ремонт на „Блок 2“ на РЕК „Битола“. Постројката е синхронизирана со електроенергетскиот систем на РСМ и испорачува електрична енергија согласно потребите на...

Жителите на Усје денеска седум часа без струја

Седум часа без електрична енергија денеска ќе останат некои од жителите на селото Усје и тоа од улиците 1, 4 и 6, лоцирани на...

Инсталирани фотоволтаични системи, се очекува заштеда од 190.000 евра

Со цел зголемување на производството на електрична енергија од обновливи извори, како и за намалување на трошоците за електрична енергија, на институциите формирани од...

Не се очекува промена на цената на електричната енергија за граѓаните

Интервју: Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги Очекувањата се дека и понатаму ЕСМ ќе ги обезбедува потребните количества енергија за...

МЕПСО: Недостигот од електрична енергија не се покрива од увоз

Недостигот од електрична енергија настанат поради исклучувањето на РЕК „Битола“, причинет од дефект во трафостаницата на МЕПСО, во целост се покрива од домашно производство,...