25.7 C
Skopje
16.10.2019 - 17:33

Ознака: експерти

Внатре, надвор, на маргините или низ вода

Експертите, иако се убедени дека новата европска администрација има аманет од досегашната во заминување дека сработеното на Македонија во однос на нејзиниот евроинтегративен пат...

За Владата шанса, за економските експерти опасност

Некои познавачи на економските состојби во земјава предупредуваат дека ниту Македонија не може да остане настрана од светските текови и дека прашање е кога...

Сезона на одмори или на преговори

КЛУЧНИТЕ ЗАКОНИ ЧЕКААТ ДА ЗАЛАДИ Експертите сметаат дека одморот на пратениците ќе биде искористен за да им се даде доволно време на партиите да се...

Скопје со 52, Хелсинки со 1.200 километри велопатеки

Сите експерти за здравје наведуваат дека има многу предности од користењето на велосипедот како превозно средство. Но возењето велосипед во градот понекогаш претставува тешкотија,...

Власта е за ски-центар на Авала, а експертите се против

Планот на белградските власти за изградба на ски-патеки со жичница на Авала, која е ставена под заштита на државата како природно добро, предвидува и...

Реформи во безбедносниот сектор

Според експертите, најважен ќе биде квалитетот на решенијата, но и соодветната подготовка на институциите што ќе подлежат на реформата Исполнувањето на реформите во безбедносниот сектор...

Отворено писмо до експертите за македонски јазик

„Тоа ми е ’фнук/а’ (Фчерашни новости) од брат или од сестра!?“ А зошто мора да се објаснува од кого е „фнукот/а“? Не знам дали...

Експертски реакции по објавувањето на Законот во „Службен весник“

Објавувањето на Законот е легално Од друга страна, професорката Мирјана Најчевска смета дека формалното објавување на Законот за употреба на јазиците е легално. - Не, не...

Што велеа експертите пред една година

Законот за употреба на јазиците ја бранува експертската јавноста уште од самите почетоци на неговото појавување, пред една година. Во продолжение следува краток преглед...

Потребни се сериозни промени на економските политики

АНАЛИЗА: КАКО ДО ПОВИСОК РАСТ НА ЕКОНОМИЈАТА (5) Анализата, која ја објавувавме во изминативе неколку изданија во „Нова Македонија“, беше насочена кон утврдување на причините...