Ознака: економски раст

Анѓушев: Проектираниот раст со сигурност ќе се реализира

Проектираниот економски раст од 3,2 проценти следната година со сигурност ќе се реализира, откочени се крупните инфраструктурни проекти во патната и железничката инфраструктура, а...

Шапуриќ: Економскиот раст мора да е компатибилен со грижата за животната...

Евроатланската агенда на Македонија, економскиот раст, унапредување на животната средина се дел од темите за кои вчера во Мадрид говорел министерот задолжен за регулатива...

НБРМ ја ревидира проекцијата за економскиот раст на 2,3 проценти

Корекција за растот на македонската економија од 3,2 на 2,3 проценти направи Народната банка на Република Македонија во есенската ревизија на макроекономските проекции споредено...

НБРМ ја ревидира проекцијата за економскиот раст на 2,3 проценти

Корекција за растот на македонската економија од 3,2 на 2,3 проценти направи Народната банка на Република Македонија во есенската ревизија на макроекономските проекции споредено...

Иновацијата е еден од најважните двигатели на економскиот раст

Иновацијата е еден од најважните двигатели на економскиот раст во современите економии. Заштитата, пак, на иновациите, односно правата од интелектуална сосопственост е исто така...

ММФ: Македонија годинава со 1,6 отсто економски раст

Економскиот раст на Македонија годинава ќе биде 1,6 проценти, предвидува Меѓународниот монетарен фонд во есенскиот извештај „Перспективите на светската економија“. Претходната проценка на ММФ за...

Време е да се справиме со предизвиците на модерната реиндустријализација

СТАВ Во наредниот период земјата мора да се насочи кон развојот на реалната економија, да се врати на моделот на индустриско стопанство, со пристап што...

Шапуриќ: Планот за економски раст на Владата стимулира нови инвестиции

Министерот задолжен за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија Зоран Шапуриќ оствари работна посета на општина Радовиш и компании од општината. Како што...

Американскиот економски раст надмина четири проценти

Американскиот економски раст достигна 4,1 проценти во вториот квартал од годината, што е најдобар резултат во изминатите четири години. Зборувајќи на митинг во Гранит Сити,...

Трипартитниот дијалог да се подигне на највисоко ниво

Предмет на социјалниот дијалог се прашања од интерес за вработените, нивните синдикати и работодавците, односно стратегијата и политиката на вработувањето, економската и социјалната политика,...