-1.1 C
Skopje
18.1.2020 - 0:18

Ознака: економски раст

Народната банка предвидува економски раст од 3,5 проценти

Растот на економијата во 2019 година, во согласност со априлскиот циклус проекции, ќе достигне 3,5 проценти, се вели во соопштението од Народната банка објавено...

Светската банка предвидува забавување на економскиот раст во Европа

Економскиот раст во Европа и во Централна Азија лани се намали на 3,1 отсто, а годинава дополнително ќе забави на 2,1 проценти, како последица...

Темелите на економскиот раст се во извозот на македонските фирми

За повисок раст на економијата треба фокусот да биде насочен кон преработувачката индустрија, која подолг период се соочува со релативно ниско ниво на продуктивност...

Мотор за економскиот раст се капиталните инвестиции

Ако сака Македонија да има повисок економски раст и развој, потребно е планираните капитални инвестиции да се реализираат стопроцентно, а во 2018 година Владата...

Субвенции за фирми што обезбедуваат економски раст

Денес во светот не постои држава што не субвенционира одредени компании, кои се значајни за нејзината економија, без разлика дали станува збор за отворање...

Тевдовски: Влезот во НАТО ќе биде катализатор на економскиот раст

Влезот во НАТО ќе делува како катализатор на економскиот раст во Македонија, вели министерот за финансии Драган Тевдовски. Тој во видеоизјава за медиумите посочува...

СБ предвидува 2,9 отсто економски раст за Македонија годинава

Македонија минатата година забележа економски раст од 2,5 отсто, а во 2019-та ќе достигне 2,9 проценти, објави Светска банка во јануарскиот Глобален економски извештај. За...

Да се фокусираме на побрз, но и на поквалитетен економски раст

Анита Ангеловска-Бежоска, гувернерка на Народна банка на Република Македонија За влијанијата врз каматната политика на банките, за очекувањата од планираниот економски пораст, но и за...

СБ: Македонија има потенцијал за забрзан економски раст

Македонија има потенцијал да стане земја со високи приходи, за што е потребен одржлив економски раст, како и да го искористи историскиот момент за...

Анѓушев: Проектираниот раст со сигурност ќе се реализира

Проектираниот економски раст од 3,2 проценти следната година со сигурност ќе се реализира, откочени се крупните инфраструктурни проекти во патната и железничката инфраструктура, а...