Ознака: економија

Повратниците – импулс за раст на домашната економија

Повратниците што се враќаат во земјава имаат потенцијал да бидат голем импулс за домашното стопанство, поради тоа што тие веќе се оспособени и висококвалификувани...

Посилни стимулативни мерки за домашната економија

Промените во секојдневните навики, кои се наметнаа со ширењето на коронавирусот, на површина ја извадија потребата за домашно производство. Искуството од првите денови и...

Мицкоски: Да си ги вратиме децата дома со силна економија

Следниот четиригодишен мандат можеби ќе биде најдобриот мандат, затоа што точно знам како до крајот на истиот да се дојде до најмалку 25 проценти...

Светската економија изгубила најмалку 126 милијарди долари

Меѓународната трговија се намалила во сите четири тромесечја минатата година, а падовите се интензивирани и во овој период на пандемнија на ковид-19. Поради тоа светската...

Трамп нема намера повторно да ја затвори економијата

Претседателот на САД, Доналд Трамп, изјави дека САД нема повторно да ја запрат економијата поради зголемувањето на бројот на заразени со коронавирус во некои...

Македонскиот пакет за спас на економијата има тенденција на раст

Иако истражувачкиот тим на универзитетот „Колумбија“ во Њујорк констатира дека нашиот „плик за помош“ е најтенок Истражувањето на институтот за економски истражувања и политики „Фајненс тинк“...

Првиот квартал е само најава на колапсот на економијата

Економските проблеми предизвикани од коронавирусот веќе се толку големи што најголемиот број земји се одлучија за олабавување на рестриктивните мерки, па макар со ризик...

САД во рецесија, се најавува сериозен пад на глобалната економија

Американската економија е во рецесија, соопшти Националното биро за економски истражувања (НБЕР) со што го означи крајот на најдолгата економска експанзија во историјата на...

Во здраво тело на државата, здрав граѓански дух и силна економија

Специфичната тежина на севкупната глобална состојба во светот во контекст на пандемијата, покрај тежината на телесните здравствени предизвици за популацијата, ја содржи во себе...

Македонската економија многу тешко се справува со кризи

ПОРАЗИТЕЛНИ ИСКУСТВА Со проширувањето на пандемијата на ковид-19 и со влошувањето на состојбите во економијата, многу од светските влади издвојуваа пари за поддршка на компаниите....