4 C
Skopje
24.1.2019 - 10:10

Ознака: економија

Македонската економија со раст од три проценти, прогнозира ОН

Македонската економија годинава ќе забележи раст од три проценти, се најавува во најновиот извештај на ОН за ситуацијата и перспективите на светската економија во...

Владата донесе Програма за економски реформи 2019-2021

Владата ја донесе Програмата за економски реформи за периодот од 2019 до 2021 година во која се вклучени и 18 секторски структурни реформи за...

Тевдовски: Влезот во НАТО ќе биде катализатор на економскиот раст

Влезот во НАТО ќе делува како катализатор на економскиот раст во Македонија, вели министерот за финансии Драган Тевдовски. Тој во видеоизјава за медиумите посочува...

Свртување кон себе кога наоколу грми

Како мала земја, со релативно слаба и зависна економија, ние не смееме да дозволиме да останеме во положба во која глобалните настани што надвиснуваат...

Долг е патот до економско заздравување

За да има Македонија повисок економски пораст, потребно е фокусот да остане на создавањето додадена вредност, што нашата држава како мала економија, која е...

Недостигот од работници го ограничува развојот на економијата

Стопанствениците предвидуваат наредниот период да биде релативно стабилен, со поволна економска состојба, но посочуваат дека недостигот од стручен кадар веќе прави сериозни проблеми Недостигот од...

Недостигот на квалификувана работна сила клучен ограничувачки фактор за развој на...

Недостатокот на квалификуван стручен кадар е клучниот ограничувачки фактор за да се постигнат подобри резултати во стопанството иако големо влијание имаат и недоволната побарувачка...

Тевдовски прогнозира посилен пораст на економијата

Даночната реформа за мнозинството граѓани ќе значи даночно олеснување, односно од годинава ќе плаќаат помалку даноци од лани, тврди министерот за финансии Драган Тевдовски....

Сериозна реализација на капиталните инвестиции и раст на платите се очекуваат...

Одржливи економски перспективи, повисоки плати, нови вработувања и сериозна реализација на капиталните инвестиции, се очекувањата на Владата во оваа година. Според премиерот Зоран Заев, 2019....

Еврото опстана во криза и се зацврсти во дваесетте години постоење

Еврото утре ќе наполни 20 години, временски период во кој преживеа голема криза и трајно се зацврсти на финансиските пазари и во европските паричници. Но,...