Ознака: економијата

Кои се трите најголеми предизвици за економијата

Процесот на заздравување на глобалната економија, започнат минатата година, во моментов се судира со три големи предизвици и оваа криза добива на важност кога...

Неизвесноста ја задушува економијата

Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат недостигот од квалификувана работна сила со 15,1 отсто, недоволната странска побарувачка со 19,2 проценти, неизвесното...

Сите зборуваат за геополитиката, а што е со планирањето во економијата?

Дека конечно треба да почне стратегиски и долгорочно да се размислува и да се дејствува, пред сѐ во поглед на стопанството и економијата, сметаат...

Украинскиот конфликт ќе донесе штети по економијата од повеќе аспекти

Руската воена операција во Украина и огромните санкции што САД и Европа ѝ ги воведоа на Русија како одговор, предизвикаа економски нарушувања во четири...

Стопанството и граѓаните под силен стрес

Последното рекордно поскапување на цената на горивата драматично ги влошува состојбите во економијата и негативно ќе се одрази, како врз стопанството така и врз...

Криза на повеќе фронта и во економијата

Економистите укажуваат дека во овој неизвесен период од големо значење е одржување на девизните резерви, но и постојано следење на ситуацијата во Украина, за...

Претстои битка за економијата

Ескалацијата на судирите и воените дејства во Украина ги наруши и прекина економските текови, со можни негативни последици и врз домашната економија. Во таа...

Литар бензин колку два литра млеко

Континуираната нагорна линија на зголемување на цената на нафтените деривати ја одврзува спиралата на поскапувања и има големо влијание, генерално, врз состојбите во економијата...

Дигиталните работници сами солираат и егзистираат

Во Македонија неколку години функционира и Сојузен комитет на фриленсери или дигитални работници во кој членуваат околу три илјади лица. Некои од нив велат...

Инфекција и врз економијата

Најновите анализи на ММФ предвидуваат дека иако омикрон-сојот на коронавирусот ќе влијае на активноста во првиот квартал на 2022 година, овој ефект се очекува...