Ознака: екологија

Да ја гушнеме планетата Земја!

На исчистениот дел од дворот веќе се правеше малечка обработлива површина. Тоа ќе биде училишна ботаничка градина... Ќе има и клупи и место за...

Екологијата во општината Центар

Веќе еден месец се гради тротоарот на улицата Васил Главинов. Би требало да се користи гранулиран материјал, но без ситна фракција. Арно ама тој...

Најновата „инсталација“ во дворот на уметниците

Уметниците вообичаено се чудни, имаат различни креативни нарави што повеќето луѓе не можат да ги разберат. Но најверојатно во овој случај не станува збор...

Пролетта стигна, екологијата никако да дојде

Во светот од поодамна се води активна кампања за подобро здравје на населението и за спас на планетата. Но кај нас ситуацијата воопшто не...

„Нашиот двор раскажува приказна за себе“, еко-проект на ОУ „К.Ј.Питу“-Кичево

За денот екологијата 21 март, учениците од ОУ „К.Ј.Питу“- Кичево го исчистија училишниот двор, од се што беше затекнато на дворното место од шишиња,...

Енергетски ефикасните домови не се секогаш и еколошки

Лоша изведба, неквалитетни, а често и токсични материјали вградени во живеалиштата, со претензија тие да се наречат енергетски ефикасни домови, често резултираат со голем...

Научниците предупредуваат: Итно е потребен нов црвен попис!

При евидентирање на загрозените животни се користат пет категории, кои се движат од оние што се во најмала опасност до критично загрозените видови По последната...

Да ги зачуваме мочуриштата и биволите!

Децата направија прошетка низ селскиот двор, ги видоа и другите животни. Иако прекрасно си поминаа на село, Вики и Влатче ги мачеше мислата како...

Заев: Предвидени се пари во предлог-буџетот за екологија

Пари за заштитата на природната средина има, а тоа колку средства се предвидени за оваа намена, ќе се знае штом Предлог-буџетот биде усвоен на...

Еколози предупредуваат: На реките им се заканува уништување поради бројни хидроелектрани

На подрачјето на Југоисточна Европа, од Словенија до Грција, се планира изградба на повеќе од 3.000 нови хидроелектрани, а реализацијата на тие проекти ќе...