Ознака: езеро

Ако го снема езерото, ќе исчезне и животот – не само...

Поттикнати од зачестените алармирања за критичното езерско ниво и сведоштвата на локалните жители, „Нова Македонија“ деновиве престојуваше на местото на настанот, за директно од...

Дали со вештачкиот мрест ќе се наполни езерото или нечиј џеб?

За индициите за незаконско работење од страна на концесионерот досега повеќепати алармираа повеќемина рибари од охридско-струшкиот регион. Тие велат дека се сведоци дека постои...

Долготрајната суша го претвори езерото Козјак во пустина

Четиримесечната суша што владее во земјава, придонесе помалите извори целосно да пресушат а реките кои се традиционално полноводни, да се претворат во мали рекички....

Презентирани содржините на проектот „Прилепско езеро – Нови авантури, нови можности“

Велосипедска патека, тераси, летниковци и спортски игралишта – содржини на проектот „Прилепско езеро – Нови авантури, нови можности“ Општина Прилеп го презентираше Планот за управување...

Фестивал кој се прославува на замрзнато езеро во Монголија

Еднаш годишно, луѓето од различни покраини на Монголија се собираат на езерото Ховсгол за да ја прослават нивната конекција со природата. Земјата на бесконечното сино...

Исчезнува едно од најнеобичните езера на светот

Некогаш најголемото солено езеро на Блискиот Исток, Урмиа во Иран полека, но сигурно исчезнува. За само 20 години големата солена површина со 120 острови во...

Исчезнува едно од најнеобичните езера на светот

Некогаш најголемото солено езеро на Блискиот Исток, Урмиа во Иран полека, но сигурно исчезнува. За само 20 години големата солена површина со 120 острови во...

Клилук – најбогато езеро со минерали во светот

Држава: Канада Провинција: Британска Колумбија Површина: 38 хектари Клилук е необично солено езеро, кое се наоѓа во близината на градот Осојус во канадската провинција Британска...

Наградуваниот чешки роман „Езеро“ на македонски

Издавачката куќа „Паблишер“ го објави романот „Езеро“ од Бјанка Белова, во превод од чешки јазик на Донка Роус. „Езеро“ е роман за духовниот развој...

Паркинг што се претвора во езеро или во лизгалиште

Жители на скопската населба Автокоманда по секој дожд мака мачат да влезат или да излезат од паркингот зад нивната станбена зграда, бидејќи просторот се...