32.8 C
Skopje
31.7.2021 - 12:02

Ознака: еднаквост

Новата колекција на „Лудус“ ја застапува родовата еднаквост

Колекцијата „Постродовост поглавје 4“ на дизајнерот Драган Христов е четврти дел од низата колекции насловени „Постродовост“ и ги застапува темата на родова еднаквост и...

Пандемијата ја врати родовата еднаквост децении наназад

Истражување на Светскиот економски форум (СЕФ) Жените во светот нема да се изедначат со можностите на мажите уште 135, 136 години, бидејќи пандемијата предизвикана од...

Пандемијата ја уназади и родовата еднаквост

Новите светски податоци на Организацијата за жени на Обединетите нации велат дека пандемијата предизвикана од ковид-19 може да избрише 25 години работа за зајакнувањето...

Родовата еднаквост – вредност што мора да се чува и во...

Според мерењата на Евростат за 2019 година, жените држеле 32 отсто од местата во националните парламенти во ЕУ во текот на изминатата година. Но...

Кои Американци протестираат за расна еднаквост

Голем број Американци во изминатите недели излегоа на улиците во земјата, повикувајќи на прекин на систематскиот расизам и на радикални реформи во полициските служби....

Спортот има моќ да ја направи родовата еднаквост реалност

ВО ПРЕСРЕТ НА 8 МАРТ Европските титули на Кометал ЃП и на Илиевска, олимписката титула на Наковска-Бикова, олимпиското сребро на Вангеловска, алпинистичките достигнувања на Арсова,...

Лицитирање на еднаквоста: 100 отсто еднаквост за сите во Македонија

Големите политички битки на современиот свет се водени околу одредени клучни зборови, од кои еден е „еднаквоста“. Заев го знае тоа. Но не знае...

Жените и мажите ќе бидат еднакви за 257 години

Жените во своите економски права ќе се изедначат со мажите за 257 години, покажува извештајот од Светскиот економски форум (WEF), кој го мерел јазот...

Граѓаните сметаат дека законите не важат еднакво за сите

Граѓаните во земјава не веруваат дека може да добијат правично и фер судење (66 отсто) бидејќи сметаат дека законите не важат еднакво за сите...

Загрозена колепката на слободата, братството и на еднаквоста

Злосторствата од омраза против муслиманското население во Франција, кое е помеѓу 6 и 10 милиони, драматично се зголемија од 2016 до 2017 година. Исто...