Ознака: евростат

„Евростат“ смета дека сме пред Германија според работните часови

Истражувањето на „Евростат“ покажува дека Македонија со речиси 40 часа неделно е четврта земја во Европа со најмногу работни часови, а зад нас се...

Евростат: Пандемијата од ковид-19 го скрати животниот век во повеќето земји...

Пандемијата од ковид-19 го прекина долгорочниот раст на очекуваното траење на животот, што во повеќето земји-членки на ЕУ е пократко отколку во претходната година,...

Евростат: Жените во ЕУ имаат просечно 14,1 процент пониски плати од...

Во 2019 година жените во ЕУ имаа просечно 14,1 процент пониска бруто-плата по час од мажите, покажуваат податоците на Европскиот завод за статистика. - Постои...

Економијата со најлоши резултати во последните 25 години

Евростат наведува дека падот на БДП од 11,4 или 11,8 проценти (во еврозоната), во однос на првиот квартал од 2020 година, претставува „убедливо најголемиот...

Македонија со највисока стапка на невработеност во Европа

Последната анализа на „Евростат“ покажува дека Македонија е меѓу земјите со највисока стапка на невработеност во Европа. Дополнително, проекциите на Унијата покажуваат дека нашата...

Раст на невработеноста во ЕУ

Евростат проценува дека 14,3 милиони жители во ЕУ, од кои 12,1 милиони во еврозоната, биле невработени во мај 2020 година. Во однос на април...

Ќе ја штитиме животната средина или ќе купуваме оружје за...

Колку се троши за екологија, а колку за вооружување во ЕУ Дури и обична споредба на податоците на издвојувањата за екологија и за одбрана (вооружување)...

Невработеноста во еврозоната падна на 7,5 отсто

Најниска стапка на невработеност е регистрирана во еврозоната во ноември минатата година, а претходно најниска стапка била регистрирана во јули 2008 година Стапката на невработеност...

„Доктор Гугл ќе ве прими сега“

За многу луѓе денес првиот извор на здравствени податоци кога ќе откријат некој невообичаен исип или загрижувачка болка не е матичниот лекар, туку Гугл....

ЦИА и Евростат знаат точно колку сме на број

Причините за демографските движења со карактеристики на забрзана депопулација и одлив на населението се предмет на разновидни анализи и толкувања. Деновиве свое видување за...