Ознака: европскиот

Кон кој пат покажува европскиот „Стратегиски компас“?

Документот наречен „Стратегиски компас“, всушност, е првата заедничка стратегија на Алијансата во областа на безбедноста и одбраната, па токму затоа и го привлекува вниманието...

Заживувањето на францускиот јазик е прашање на културен опстанок за сите?!

Во пресрет на претседателството на земјата, француските дипломати изјавија дека сите клучни состаноци на Советот на ЕУ ќе се водат на француски јазик (со...

ФИФПРО и Европските лиги бараат реформи во управувањето со европскиот фудбал

Сегашниот систем на управување повеќе не е во состојба да се справи со одлуките што треба да се донесат и да ги балансира гласовите...

„Лигата на нациите е од огромна важност за европскиот фудбал“

Вкупната телевизиска публика во живо се зголеми за 30 проценти во споредба со инаугуративниот турнир на Лигата на нациите во 2019 година. Турнирот за...

Европскиот сон и локалното јаве

Сите со години таложени локални проблеми треба да се решат сега и веднаш, за да не се провлекуваат понатаму и за други изборни циклуси....

Европскиот автопат е со бугарски сообраќаец

И овој пат ситуацијата навидум не изгледа ништо поразлично од претходно, но ако се земат предвид долготрајната политичка криза во Бугарија и засилениот меѓународен притисок...

Европа во служба на народот или народот во служба на Европа?

На оние што работат во европските институции во Брисел им е тешко да замислат дека европските граѓани се шокирани што сфатиле дека нивните национални...

Европскиот парламент им го укина имунитетот на каталонските политичари

Европскиот парламент во понеделникот им го укина имунитетот на поранешниот претседател на шпанскиот регион Каталонија, Карлес Пуџдемонт, и на неговите блиски соработници, што може...

Северна: проект на европскиот фашизам (5)

Да се вратиме на Преспа, македонската идентитетска гробница, а проектирана за западните и балканските фараони на злото. Европа и тука во перверзен стил, познат...

Северна: проект на европскиот фашизам (4)

И што да се зборува, драг читателу? Уште една причина за анимозитет на Европа кон Македонците и македонизмот е пак космополитскиот модел на владеење...