Ознака: Европејци

Од Австрија најголем број протерани се Европејци

Австрија минатата година протерала 4.700 луѓе, а најголемиот дел го сочинуваат Европејци. Повеќе од 60 отсто од протераните лица се со потекло од европските држави....

Европејците повеќе загрижени за миграцијата отколку за тероризмот

Најновата анкета на Евробарометар повторно покажува големи разлики помеѓу земјите-членки, кога од испитаниците се бара да ја оценат економската ситуација во нивните земји. Па,...

Сѐ повеќе Европејци гласаат за популистите

Најновите истражувања покажуваат дека 12,5 милиони Европејци во 1998 година живееле во земја со барем еден популистички министер, додека, пак, во 2018 година, бројот...

Умира сонот за сопствен дом

Европејците што првпат изразиле намера да купат сопствен стан или куќа во разни држави полека почнуваат да се откажуваат од својот дом од соништата,...

Европејците живеат подолго, но се подебели и премногу пијат и пушат

Жителите на Европа живеат подолго, се наведува во извештајот на Европската здравствена агенција, но и се предупредува дека напредокот го загрозуваат ризик факторите, меѓу...

ЕУ мора да биде посилен глобален играч

Европа покажа дека може да извезува стабилност. Го сторивме тоа со успешните проширувања на ЕУ, но мора повеќе да се направи. Мора да најдеме единство...

Александар не го давам за жива глава

Сите оние што колку-толку навиваат да се сменат името, Уставот, идентитетот и сѐ што бара Грција, нѐ уверуваат дека тоа не боли ништо, дека...

Европејците до 2025 година ќе мора да рециклираат половина од отпадот

Европските домаќинства и стопанството ќе мора да рециклираат најмалку 55 отсто од својот комуналент отпад до 2025 година, предвидуваат поoстрите прописи усвоени од Европскиот...