20.5 C
Skopje
25.8.2019 - 4:14

Ознака: Европа

Имиџот на Европа пред клучен испит

Новата шефица на извршната власт на ЕУ вети пообединета и посилна Европа, во која Балканот е составен и неодминлив дел. Нејзината визија за Унијата...

Европа во светот пред нас

Јосеп Борел, Можниот наследник на Федерика Могерини, ексклузивно за „Нова Македонија“ Мајските европски избори беа важни затоа што од нивниот резултат зависеше каков тип Европа...

Нуклеарните тајни на НАТО во Европа откриени по грешка

Неодамна објавениот, а брзо потоа и избришан документ од страна на тело на НАТО ја разбранува јавноста во Европа, поради наводната потврда за долгогодишната...

Аме­ри­ка­ни­за­ци­ја­та на Евро­па е по­ло­ша од неј­зи­на­та бал­ка­ни­за­ци­ја (1)

Имам пред­вид де­ка кај нас до­ми­ни­ра „гла­сач­ка­та“ пси­хо­ло­ги­ја кон овие круп­ни кул­ту­ро­ло­шки пра­ша­ња - ед­ни се без­ре­зерв­но „за“, а дру­ги „про­тив“ (Евро­па или Аме­ри­ка),...

Иран се закани дека ќе однесува како пред потпишувањето на нуклеарниот...

Иран ќе се врати на ситуацијата како пред потпишувањето на нуклеарниот договор со светските сили, ако европските земји не ги исполнат своите обврски, изјави...

Голема раздвиженост на ракометари низ Европа

Според нецелосните податоци, најмногу нови имиња има кај Веспрем, осум, по седум во Киелце и во Вардар, а Фленсбург засега има најавено само едно...

Топлотниот бран ја подели Европа

Форбс Во Франција на крајот од минатиот месец починаа три лица поради топлотниот бран од Сахара, кој донесе невообичаено високи температури во поголемиот дел од...

Јуни беше најтоплиот месец во историјата на планетата Земја

Изминатиот јуни беше најтоплиот месец во историјата на планетата Зeмја, информираше Европската сателитска агенција, а пренесе „Индепендент“. Податоците обезбедени од Сервисот за климатски промени Коперник,...

Дискриминација и нееднаквост во срцето на Европа

Борбата против нееднаквостa и дискриминацијата во европските институции е бавна и таа е одраз на често игнорираната структурна дискриминација во земјите на ЕУ, велат...

Топлотниот бран продолжува да ја пече Европа

Најмалку три лица загинаа поради високите температури во централниот и северниот дел на Италија, а во Милано за 35 отсто e зголемeн бројот на...