7.8 C
Skopje
20.10.2021 - 2:44

Ознака: Европа

Сто милиони луѓе во Европа во беда

Изминатиот викенд светот го одбележи Меѓународниот ден на искоренување на сиромаштијата. Она што е специфично за годинешното одбележување се фактите дека Европа се соочува...

„Букстар“ како промотор на културната и јазична разновидност на Европа

„Убаво е вечерва да се биде меѓу љубители на книгата, писатели и, воопшто, меѓу луѓе што ја сакаат литературата“, рече во своето обраќање Џулијан...

Америка на симултан „мегдан“ со Кина и со Русија

Американската загриженост за ризиците од можна војна со Русија и со Кина е сосема основана, со оглед на тоа што САД не се неподготвени...

„Македонида“ прогласена за најдобра организација во Европа

Невладината организација „Македонида“, чиј основач и претседател е Панче Велков, беше прогласена на најдобра организација за месец септември во Европа, од страна на мрежата...

Европа за роботика, ние за канализација

Кампањата за локалните избори на 17 октомври зеде замав и кандидатите секојдневно пред граѓаните ги изложуваат своите замисли и проекти преку кои ја бараат...

Европол разби балкански наркокартел што ја снабдувал Европа со дрога

Во меѓународна полициска акција координирана од Европол е разбиена балканска наркогрупа на трговци со дрога и започната е истрага против повеќе од 60 осомничени...

Империјалниот порив на Европа

Франција, Холандија, Германија и Италија не сакаат да заостануваат зад Велика Британија и подготвуваат големо враќање на своите флоти во светските мориња, зашто без...

Последен повик за будење на Европа и на НАТО

Катастрофалното повлекување на Западот од Авганистан го зајакна чувството на несигурност во Европа, во однос на иднината на НАТО и трансатлантските односи воопшто. Но...

„Европа таква каква што ја посакуваме“

Логично е прашањето зашто во среднорочните визии за ЕУ и за Европа нема вистински интегралистички пристап кон Западен Балкан, кој де факто географски, историски,...

Џихадистичките ќелии од Блискиот Исток мигрираат кон Европа

Странските медиуми, повикувајќи се на разузнавачки западни извештаи, изнесуваат загрижувачки информации, во кои велат дека ќелиите на озлогласените терористички организации во моментов вршат регрупирање...