Ознака: Дух

За ампутираниот дух

Инспирацијата за оваа колумна е текстот „За етичкиот гест“ на Јасна Котеска, првпат публикуван во далечната 2007, а деновиве, на 16 ноември 2021 година,...

Димитар Николов-Таки и неговиот дигитален дух

На крајот на мај во пандемиската 2021 година во Битола, европската престолнина на Балканот од Хераклеја до денес, почина ненадејно Димитар Николов-Таки на 63...

Hannibal ante portas!

Римјаните не би биле Римјани доколку не се истакнувале со својата граѓанска добродетелност - упорност, достоинство, дисциплина, несебичност, должност, строгост, но и одлика за...

Негирањето на јазикот не е во духот на договорот за добрососедство

До неодамна, во записниците за работата на комисијата се користеле термините „македонската страна“ и „бугарската страна“, но од последните два состанока во употреба бил...

Духот на провинцијата

Најлесната работа за еден (уморен или мрзлив) колумнист е да се препушти на инерцијата, па под влијание на секојдневното рециклирање на глупоста да ги...

Духот од Версај сѐ уште ја прогонува Европа

Економскиот историчар Роберт Скиделски, предавач на „Оксфорд“ и постојан професор по политичка економија на универзитетот „Ворвик“, е еден од ретките што сегашниот правец на...

Филм што го носи духот на седумдесеттите

Филмот „Лажење и крадење“ на задоцнетиот дебитант Мат Аселтон би можел да се опише како „Оушн 3“, но за разлика од тамошните елаборирани кражби...

Се пости за духот, не за телото

Покрај крштението, исповедта и причестувањето, постот е еден од столбовите на христијанската вера, кој е задолжителен за секој верник. Постењето се поврзува со воздржување...

Нов владика ќе го јакне духот на МПЦ

Оваа хиротонија има големо значење за самата МПЦ-ОА, но и за струмичката епархија, зашто во нејзината понова историја отец Јаков е архијереј што целиот...

Вилијем Дефо: Флертувавме со духот на Ван Гог

Додека Вилијем Дефо се подготвувал да го игра Винцент ван Гог во филмот за познатиот сликар, направил нешто од што ќе им се крене...