Ознака: Духовден

Два различни дена, со различни црковни значења

ВИКЕНДОВ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЈАНИ ГИ ОДБЕЛЕЖУВААТ ЗАДУШНИЦА И ДУХОВДЕН Свештениците на Македонската православна црква - Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да му се посветат...

Задушницата е за починатите, Духовден е роденденот на црквата

Граѓаните честопати ги изедначуваат празниците Задушница и Духовден, кои овој викенд ќе се одбележуваат меѓу православните христијани, како денови на еден ист празник посветен...

Свештениците апелираат да се престане со суеверијата за задушница и Духовден

Свештениците на Македонската православна црква - Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да ги напуштат суеверните обичаи и да му се посветат на...

Следниот петок неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека 14 јуни, петок пред Духовден, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Македонија. Духовден...