19.8 C
Skopje
22.6.2021 - 3:23

Ознака: ДУП

Богдановиќ: При евентуална штета од носењето на ДУП-от одговорен е донесувачот...

Во стариот Закон за урбанистичко планирање, општините немаа никакво ограничување за тоа колку да трае суспензијата или неспроведувањето на плановите, ниту пак беше утврдено...

Со новите ДУП-ови во Центар зачувани се над 13.000 метри квадратни...

На продолжението на 59-тата седница советниците од Советот на Општина Центар гласаа за донесувањето на Деталниот урбанистички план Градска четврт Ц 04 – Дом...

Центар го изгласа новиот ДУП за просторот кај Дом на градежници

Советот на општина Центар го изгласа новиот Детален урбанистички план (ДУП) Градска четврт Ц 04 – Дом на градежници. Како што информираат општинските власти, се...

Општина Карпош: Одредена група граѓани прави кризни ситуации во Трнодол

Група на граѓани, на насилен и вандалски начин оневозможија да се одржи јавната презентација за предлог планот за делот околу Трнодол, велат од Општина...

Одложена јавната расправа за Трнодол, Павлов нападнат од жителите

Жителите на Трнодол бараа поголема сала каде би можела да се одржи јавната расправа за ДУП-от кој не го одобруваат. Ова барање не беше...

Зеленилото во постојана борба со ДУП-овите

Централното градско подрачје од 2002 до 2017 година загубило 75 отсто од зелените површини Со реализацијата на деталните урбанистички планови низ годините се покажува дека...

Нови фабрики за превенција на иселувањето

Последниве две-три години домашни инвеститори почнаа да вложуваат во производни капацитети во стопанските комплекси „Зубовце 1,2 и 3“, а неколку од нив се во...

Нова градска четврт на местото на Клиничкиот центар

Во согласност со генералниот урбанистички план на Скопје, донесен во 2012 г., на просторот на сегашниот клинички центар „Мајка Тереза“ е формиран нов опфат...

Партиципативно тело ќе учествува во креирањето ДУП во Аеродром

Неможноста за навремено дејствување против прекумерното градење станбени објекти на парковски површини и реализацијата на ваквите детални општински планови ги принудија општините да наоѓаат...

Општинските урбанистички планови забетонираа многу паркови и детски игралишта

Стопирана е изградбата на деветкатницата во зеленилото кај Мајчин дом, но случајот во Аеродром само ја отвори одамнешната рак-рана на градот, во кој сѐ...