Ознака: државните

Оган и пламен – врелиот „институционален“ феномен

Амбиентот во кој живееме, кој во голем дел и самите го креираме, создава причини за да ни се случуваат „несреќи“. Неодговорното работење, мрзливоста, немарноста...

Правична и процентуална застапеност на лицата со посебни потреби во...

Ние, Македонците, отсекогаш сме имале позитивен и афирмативен пристап кон маргинализираните групи во нашето општество. Ваквиот однос можеби се должи на нашата нововековна и...

Туризмот и иселениците ги крпат државните буџети

Поради намалените приходи од туризмот и од дознаките од иселениците, сите земји во регионот се соочија со тешкотии за покривање на државните расходи, а...

Маргинализација и заборав на сопствените придобивки и идентитет?

Голем дел од научната фела јавно го поставува прашањето зошто државата не ги доделува овие значајни признанија, како што се наградите „11 Октомври“, „Свети...

Систем на отчетност за државните функционери

Постои ли методологија за мерливост на ефектот во работата на министрите? Има ли начин да се протолкува кој од државниците во практика бил успешен...