Ознака: државна матура

Средношколски глас: Договорот постигнат од страна на Сојузот на средношколци е...

Средношколски глас вели дека компромисот постигнат од страна на Сојузот на средношколците е политички инструиран и неприфатлив. Според нив, оваа одлука била донесена во...

Зајкова: Разработивме две опции за решавање на проблемот со државната матура

По собраниската дебата со средношколците за полагањето на државната матура, наметнавме две предлог-решенија, кои во писмена форма ќе бидат испратени и до Министерството за...

Сојузот на средношколци нема да дозволи да биде партизиран

Секоја партија ќе се труди да ги партизира нашите барања, но нема да дозволиме партизација. Од 2017 година се трудиме нашиот сојуз да е...

Матурантите им даваат рок на пратениците за усвојување на барањата

Матурантите од денеска привремено го прекинуваат бојкотот на наставата, давајќи им на пратениците рок до крајот на месецов да ги усвојат нивните барања за...

Царовска: Законска обврска е да ја организираме матурата за учениците кои...

Министерството за образование и наука има законска обврска да ја организира матурата за учениците коишто планираат да го продолжат образованието, а е услов за...

Продолжува бојкотот на матурантите

Сојузот на средношколци најави дека бојкотот на наставата од страна на матурантите продолжува и денеска. Тие ги повторија тврдењата дека над 70 отсто од матурантите...

Царовска: Матурата ќе се спроведе, програмите и прашањата се поедноставени

Матурата е задолжителна. Ние сме целосно подготвени матурата да се спроведе на соодветен и безбеден начин, според концептот усогласен со здруженијата на средношколци коишто...

Матурата ќе се одржи со низа мерки и протоколи и полагањето...

Министерката Мила Царовска се сретна со средношколците Министерката за образование и наука Мила Царовска денес се сретна со претставници на Сојузот на средношколци. На состанокот...

Информатика и географија во листата на изборни предмети за државната матура

Трите екстерни испити од државната матура од тековната учебна година ќе се полагаат од 29 мај до 14 јуни во јунската сесија. Испитните програми...

Државната матура со скратени содржини ќе се полага во јуни

Државната матура ќе се полага во јуни 2021 година, а испитните програми ќе бидат со скратени содржини, информира Министерството за образование и наука. МОН ги...