16.8 C
Skopje
25.9.2021 - 23:20

Ознака: Државен завод за статистика

Симовски: Пописот се одвива без проблеми, исклучително мал број граѓани одбиваат...

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, изјави дека пописот се одвива без проблеми и со посакуваниот интензитет. Тој соопшти дека вчера се попишале...

Зголемен бројот на лицата што ниту работат ниту бараат работа

Државниот завод за статистика во пандемијата регистрира фрапантни податоци Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во Македонија од вкупното работоспособно население, кое во првиот...

Симовски: Десет илјади граѓани од странство се попишале до утринава

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски истакна дека над 10 илјади граѓани во странство се попишале до 8 часот утринава, во изјава...

Симовски: Април е непогоден термин, пописот треба да се пролонгира

Април е непогоден термин за пописот и треба да се пролонгира, вели Апостол Симовски, директор на Државниот завод за статистика, откако доцна синоќа беше...

Ќе се истражува каква е состојбата со жените и децата во...

Државниот завод за статистика, во партнерство со УНИЦЕФ и ИНФПА почнува со собирање податоци за состојбата на семејствата во Македонија, со акцент на жените и децата,...

Пописот во 2020 година без прашања за етничка и за верска...

Пописот на населението во Македонија ќе се спроведе во април 2020 година. Планирано е да бидат ангажирани околу 5.000 попишувачи на осум јазици, при...

Полесна проодност во задолжителното образование

СИСТЕМОТ ГО НАМАЛУВА БРОЈОТ НА ПОВТОРУВАЧИТЕ Прашањето е зошто повторуваат година оние ученици кај кои имало основа да ја завршат успешно годината, а успеваат да...

Негативен прираст во пет региони во Македонија, лани родени над 21...

Во Република Македонија во минатата година бројот на живородени деца изнесува 21.754 од кои 59 проценти или 12.841 се во градските подрачја, а 41...

Минатата година од насилна смрт умреле 421 лице

Во Република Македонија минатата година од насилна смрт умреле 421 лице, што е намалување за 15.3 отсто во однос на 2016 година, пкажуваат податоците на...

ДЗС: Лани намален бројот на умрени

Бројот на умрените лица лани е намален за 0.5 отсто во однос на претходната година и изнесува 20.318 умрени лица, покажуваат податоците на Државниот завод...