13.8 C
Skopje
20.9.2021 - 5:22

Ознака: Држава

Нема кој да ја наследи „оваа“ држава

Не мора да ми верувате на зборовите, само посетете го центарот на Скопје и сѐ ќе ви стане јасно. Секоја престолнина е суштината на...

Oд први септември построги здравствени мерки за влез во државата

Владата на денешната седница одлучи дека од 1 септември 2021 година домашни и странски државјани ќе можат да влезат на територијата на Република Северна...

Македонија како зависна држава

Македонија сѐ повеќе и повеќе личи на индијанските резервати. Во изминатите децении ниту еден предизвик или проблем не го решивме самостојно, ниту, пак, за...

Можен втор живот на Ал каеда и Исламската држава

Најнови предупредувања од ЦИА Брзото повлекување на американските безбедносни трупи од Авганистан прави интензивен притисок врз Централната американска разузнавачка служба (ЦИА) за да најде начини...

Секое посегање по културната историја на еден народ навестува посегање по...

ВО МАНУ ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „ПРИЛОЗИ КОН ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА“ Македонската академија на науките и уметностите вчера официјално го претстави делото „Прилози кон...

Борбата против фашизмот беше и борба за македонска национална држава

Македонија ја поделија, ропствата се менија, но борбата на македонскиот народ не престана. Кога сите поробени народи на Југославија се дигнаја против денешниот непријател...

Нашите предци знаеја како да ги чуваат националните темелни вредности...

Многумина од основачите на современата македонска држава беа ортодоксни комунисти, за кои постојат и докази дека сурово се пресметуваа со секое тогаш наречено „реакционерство“,...

„Бегалка“ како македонска судбина?

Македонија има долга хронологија на бегства на лица против кои се водела судска постапка, почнувајќи од поранешниот премиер Никола Груевски, претходно побегнаа и разузнавачите...

Македонија – граѓанска држава, национален концепт или некој хибрид?

И покрај вообичаената меѓународна практика за изгледот на личните карти, која има тенденција тие да бидат форматски, визуелно и содржински изедначени со европските, па...

Митот за „пријателите“ и „непријателите“ на Македонците и на македонската...

(Именките „пријатели“ и „непријатели“, за кои ќе стане збор подолу, се земени во наводници затоа што првите се лажни и неискрени, а вторите се...