32.4 C
Skopje
19.8.2019 - 17:33

Ознака: дрвја

Дрвјата ослободени, а тротоарите заробени

На улицата Веселин Маслеша во населбата Карпош, откако беа отстранети бетонските пречки околу дрвјата, до нив се најдоа паркирани автомобили. Тротоарот на оваа сообраќајница...

Трета акција на ДОМ за ослободување на дрвјата

Зелената партија ДОМ денеска спроведе трета акција за ослободување на „заробените дрвја“. Во текот на овие три акции, активистите на ДОМ успеаа да ги ослободат...

Герила-акција за „ослободување“ на дрвјата

Во Градскиот парк граѓаните симболично ги доцртуваа забетонираните корења на дрвјата, ставајќи синџири и оставајќи пораки за слобода на зеленилото. Реализирајќи ја оваа герила-акција...

Дрвја горат со розов пламен во Австралија

Пожарникари во Австралија, во близина на Мелбурн, снимија видео во кое запалените дрвја од Државниот парк Бунип горат со розов пламен. Се верува дека пожарот...

Вандали ги уништуваат засадените дрвца низ Кичево

За да го преторат Кичево во зелен град, локалната самоупраава и ЈКП „Комуналец“ во изминатите две години на повеќе улици и булевари засадија поголем...

Ќе се воспоставува Зелен катастар во Скопје

Град Скопје во соработка со УНДП влезе во напредна фаза од реализацијата на активностите за воспоставување Зелен катастар на јавните зелени површини во градот....

Општината Карпош со еколошка акција засади 200 нови дрвја

Општината Карпош ја реализира завршната фаза од големата еколошка акција со која беа засадени околу 200 нови дрвја. Со тоа се збогати дрвниот фонд...

Општината Аеродром ќе засади 1.800 високоизраснати дрвја

Општината Аеродром почна акција за засадување 1.800 високоизраснати дрвја на целата своја територија. Со тоа ќе се разубави просторот околу основното училиште „Лазо Ангеловски“,...

Старите тополи исечени, а новите овенати

Откога граѓаните почнаа да ги пријавуваат штетите што им настануваа од дотраените дрвја, градските власти почнаа да прават селекција и ревизија на дрвјата. Во...

На Галичник му ја исекоа душата

Под изговор дека ја разретчуваат шумата, дрвјата ги сечат по ред, без разлика дали се маркирани или не и откога минатата година ја опустошија...