Ознака: драмски

„Плоштадот на хероите“ на Бернхард на сцената на Драмски

Премиера на претставата „Плоштадот на хероите“ по мотиви од драмата на Томас Бернхард, во режија на Мирјана Медојевиќ, ќе се одржи вечерва, во 19...

Се зголемува бројот на драмски и филмски премиери во Кичево

Паралелно со зголемувањето на останатите содржини, концерти, рецитали, ликовни изложби, промоции на книги и др., раководството на Центарот за култура од Кичево, прави сериозни...

Покрај Ковачевиќ и Шнајдер, Стефановски е најостриот југословенски драмски автор

Беше еден од тројцата најважни драматичари во 1980-тите, но и текстописец на групата „Леб и сол“. Во Хрватска се сетија на него дури откако...

Денеска, во Истра, Горан Стефановски требаше да зборува за македонската литература

Пулскиот саем на книгата изразува длабоко сочувство до семејството и пријателите, но и до сите култури во кои Стефановски беше важен, почнувајќи од македонската...

Претстава „Светица на темнината“ вечер во Драмски театар

Претставата „Светица на темнината“ во продукција на „Б Глад“ од Загреб ќе биде изведена вечер во 19 часот на сцената на Драмскиот театар во...

Премиера на „Странци“ на сцената на Драмски

Претставата „Странци“, во режија на Нела Витошевиќ, вечерва премиерно ќе биде изведена на сцената на Драмски театар Драмски ја најави претставата како фасцинантна, моќна...

„Странци“ – нова претстава на Драмски театар

Фасцинантна, моќна приказна со сосема поинаква естетска димензија, остварување кое ќе биде вид бренд и кое, покрај актуелната, ќе донесе нова, поразлична публика. Вака...