5.2 C
Skopje
22.1.2020 - 15:03

Ознака: Драги Аргировски

Ќе растат платите, а пензиите?

Има повеќе причини за повторно да пишувам за оваа актуелна тема. Платите сѐ повеќе се зголемуваат, што е добро, но не треба пензиите да...

Одговорност и за дезинформации на порталите

Според последниот светски индекс за слободата на медиумите на „Репортери без граници“, Македонија е на 95-то место, со што бележи скок од 14 места...

Потребни се меѓугенерациското почитување и дружење

Семејната кохезија, стабилните односи на членовите и нивното меѓусебно дејствување се основа за напредокот на поединецот, семејството и зaедницата. Домашното воспитување и етичкото образование...

Лажни вести и популизам

Првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“ често и многу успешно ја следи и коментира актуелната проблематика со лажните вести и говорот на омраза. Интересно...

Повеќе стари лица – зголемени потреби

Македонија сѐ повеќе старее, а со тоа се зголемуваат потребите за посеопфатна грижа за старите лица. Кога овој секојдневен проблем се анализира, во фокусот...

Социјална заштита против сиромаштијата

Во нашата земја проблемот со сиромаштијата е сѐ поактуелен. На тоа укажуваат и податоците на Државниот завод за статистика дека 21,5 отсто или околу...

Папата и светицата Мајка Тереза

Воодушевувањето и радоста од историската посета на папата Франциск во нашата држава спласнува. Секако, посетата на поглаварот на Римокатоличката црква и прв човек на...

Потреба од повисоки пензии

Драги Аргировски Во независна Македонија по претседателите Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ѓорге Ивaнов за нов претседател на државата е избран Стево...

Пензионерите добија претседателка

Нова претседателка на Сојузот на здруженијата на пензионери на Македонија (СЗПМ) и на извршниот одбор е Станка Трајкова, која доаѓа на местото на досегашниот...

Новинарството, лажните вести и говорот на омраза

Во далечното минато беше познат изразот „новинарска патка“, кој значеше лажна вест, што беше забранета и осудувана појава. Меѓутоа, при крајот на минатиот и...