Ознака: ДПМ

Отворен конкурс за традиционалните награди на ДПМ

Друштвото на писателите на Македонија и овој декември го отвора конкурсот за петте традиционални награди за најдобри книжевни остварувања во календарската година. Наградите „Стале...

Писателот треба да стои зад својата реч како зад штит

Главниот и одговорен уредник на „Стожер“, Трајче Кацаров, упати реакција по повод писмото на Ефтим Клетников во кое поетот го објави неговото истапување од...

Клетников поднесе оставки од членството во ДПМ и во ПЕН

Поетот Ефтим Клетников ги достави до „Нова Македонија“ своите писмени оставки од членството на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) и членството во македонскиот...

Отворен конкурс за традиционалните годишни награди на ДПМ

Друштвото на писатели на Македонија и овој декември го отвора Конкурсот за петте традиционални награди за најдобри книжевни остварувања во календарската година. Наградите „Стале Попов“...

Почина македонскиот поет Милан Терзовски

Утрово, на 89-годишна возраст, почина поетот Милан Терзовски. Роден е на 26 април 1930 година во Куманово. Член е на ДПМ од 1961 година....

Друштвото на писателите се подмладува

На јавниот повик за проширување на членството на Друштвото на писателите на Македонија во текот на март се пријавија 47 кандидати. Претседателството ги разгледа...

Избрани годинашните лауреати на ДПМ

Жиријата составени од истакнати писатели, литературни критичари и есеисти ги донесоа одлуките за добитници на традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија за...

Избрани добитниците на книжевните награди на ДПМ за 2018

Жири-комисиите составени од истакнати писатели, литературни критичари и есеисти ги донесоа одлуките за добитници на традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија за...

Друштвото на писатели го објави конкурсот за традиционалните книжевни награди

Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) го распиша конкурсот за доделување на традиционалните награди на македонската писателска асоцијација за најдобри остварувања во 2018 година. Како...

Промоција на книгата „Липите кај Сарај-куќа“

Денеска, во 12 часот, во Друштвото на писателите на Македонија, ќе се одржи промоција на најновата книга „Липите кај Сарај-куќа“ на писателката Лидија Дочовска-Павловска,...