20.8 C
Skopje
15.6.2021 - 15:30

Ознака: Дојранско Езеро

80 милиони денари за проблемите со Дојранското и Преспанското Езеро

На денешната седница на Владата се донесени дополнителни одлуки за одобрување средства од Буџетот за 2021 година за решавање на проблемите со Дојранското и...

Зголемен водостој на Дојранско Езеро, Вардар и Пчиња

Зголемено е нивото на Дојранското Езеро, на Вардар кај Железен мост Скопје, Велес и кај Демир Капија, и на Пчиња кај Катлановска бања, во...

Почна порибувањето со крап на Дојранското езеро

На плажата „Калдрма“ во Нов Дојран почна годинашното порибување на Дојранското езеро со пуштање на 1.750 килограми крап според одредбите од законот за рибарство...

Дојран се наполни со туристи за Илинден

Десетина илјади туристи од земјава и од околните држави, претежно од Србија и Грција, денеска го наполнија Дојран како што доликува за главна туристичка сезона. Туристите дојдоа...

Зголемени нивоата на Дојранското и Охридското Езеро

Нивото на Дојранското Езеро е 13 сантиметри над максималниот водостој, а на Охридското Езеро е четири сантиметри над максимумот, покажуваат најновите хидролошки мерења на...

Ромео и Јулија во седум осмини

Диригентот и композитор Трајко Прокопиев е еден од основоположниците на македонската национална музика, првиот директор на Музичкото училиште во Скопје, долгогодишен директор на „Танец“,...

Излеаната вода се повлекува во Дојранското Езеро

Водата од Дојранското Езеро која пред неколку дена за неполн месец вторпат се излеа и ги поплави плажите и рекреативната патека полека се повлекува...

Реките со повисоки водостои, над дозволениот максимум Охридско и Дојранско Езеро

Над просечното ниво за јуни се водостоите на поголем дел од реките во Македонија, а кај езерата над дозволениот максимум се Охридското Езеро со...

Дојранското Езеро со највисоко ниво во последните 60 години

Водата во Дојранското Езеро го достигна највисокото ниво во последните 60 години, изјави наблудувачот на водостојот на езерото, Злате Талески. Според него, во последните денови...