11.3 C
Skopje
25.10.2020 - 20:57

Ознака: домаќинства

Домаќинствата без приходи да поднесат барање за минимална помош

Министерството за труд и социјална политика ги информира домаќинствата кои останале без приходи или биле дел од неформалната економија за правото на гарантирана минимална...

Третина од домаќинствата имаат проблем со навремено плаќање на режиските трошоци

Во просек, една третина од домаќинствата во регионот имаат проблем со навремено намирување на режиските трошоци во последните 12 месеци, покажува годишното истражување на...

Ќе се отруеме од незнаење како треба со храната

Многу истражувања и студии докажаа дека несоодветната манипулација со храната и лошата хигиена и практики во домот го зголемуваат ризикот од инфекции во домаќинствата Дури...

Општината Центар започна акција за рециклирање на отпадното масло од домаќинствата

Општината Центар во соработка со компанијата за управување со отпадни масла и масти за јадење од растително потекло, „Суниленс“, започна акција за собирање на...

Од 10 до 30 јуни пробен попис во 13 општини

Во 13 општини во земјава, односно во 32 пописни круга, во периодот од 10 до 30 овој месец ќе се спроведе пробен попис на...

Нови права за излез од сиромаштијата на 30.000 домаќинства

Со новата социјална реформа четиричлено семејство, со две деца што одат во училиште, сега ќе зема месечен надоместок од 10.600 денари Пријавувањето на лицата во...

Годишна заштеда на околу 50.000 домаќинства е 100 денари

Една од најдобрите мерки за справување со сиромаштијата, која е во подем, особено во градските средини, е активирање на сиромашните лица на пазарот на...

Цените ќе паѓаат со зголемувањето на потрошувачката на гасот

Гасификацијата позитивно ќе влијае од економски, еколошки и од енергетски аспект, а вистинските ефекти ќе се почувствуваат дури откога ќе се обезбедат услови за...

Поевтина струја за индустријата, поскапа за домаќинствата

Најголема бенефиција од финалната фаза на либерализацијата ќе имаат потрошувачите на индустриска струја, за кои, како што се очекува, трошоците ќе се намалат за...

Домаќинствата фрлаат најмногу храна

Во Србија околу девет илјади лица се корисници на услугите на „Банката за храна“, во која завршува неискористената храна приготвена во рестораните или е...