Ознака: документи

Воените проекти на ЕУ ставени под мраз

Откако поминаа повеќе од три години од воведувањето на новиот воен пакт ПЕСКО во ЕУ, уште се чека повеќето програми и воени мисии да...

Лицата без документи невидливи за општеството

Државните институции и невладиниот сектор се во постојана потрага по неевидентирани лица без лични документи. Изминатите години се евидентирани близу 700 вакви случаи, а од...

Македонскиот јазик во книга од 1802 година

Првиот печатен македонски текст е дел од „Речникот од четири јазика“ на свештеникот и учител Даниил Москополец, објавен во 1802 година во Венеција. Гане...

Се разгледува можноста иселениците да добиваат документи по дигитален пат

Претставници од Владата и институциите на состанок ги разгледуваа можностите за формирање на дигитален, односно електронски конзулат, преку кој иселениците нема да има потреба да...

Хакирани документи од Европската агенција за лекови поврзани со ковид-вакцините

Документите од Европската агенција за лекови поврзани со вакцините за коронавирус биле украдени, изменети и потоа објавени на Интернет, јави ДПА. Документите вклучуваат доверлива е-пошта,...

НЛО-архивата на ЦИА стана достапна преку „Црниот трезор“

Централната агенција за разузнавање (ЦИА) објави голема архива со документи за неидентификувани летачки објекти (НЛО) на Интернет. Документите се целосно достапни за преземање и...

Ќе ги објави ли Бајден досиејата за атентатот на Кенеди?

Атентатот врз американскиот претседател Џон Кенеди 57 години подоцна сè уште фасцинира и поттикнува теории на заговор, со што претставува еден еден од најзначајните...

Се вжештија линиите за закажување за изработка на лични документи

Оние што се обиделе телефонски да закажат термин за фотографирање за вадење нови лични документи, како лична карта или пасош, кажуваат дека имале повеќе...

Македонштината низ неколку документи

Во почетокот на втората деценија на 20 век, Тодор Александров ја возобновува ВМРО врз македонска основа. Во своето прво окружно од 1920 година, Централниот...

Руски документи сведочат за посебноста на Македонците

Руските државни архиви во Санкт Петербург и Москва изобилуваат со богат материјал кој посведочува за посебноста на Македонците и специфичните карактеристики на македонскиот јазик....