Ознака: договор

Јапонија и Австралија потпишаа договор за одбрана

Јапонија и Австралија денеска потпишаа договор за соработка во одбраната, како последен чекор во зајакнувањето на меѓусебната безбедност поради зголемувањето на воената и економската...

Османи и Брнз потпишаа Договор за безбедносни мерки за заштита на...

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи и амбасадорката на Соединетите Американски Држави во Скопје, Кејт Мери Брнз, денеска, го потпишаа Договорот меѓу Владата на...

Нова рунда преговори за Иранскиот нуклеарен договор

Шефот на Меѓународната агенција за атомска енергија при ОН (ИАЕА) неодамна предупреди дека неговите инспектори речиси не можат да „гарантираат“ дека имаат точни податоци...

Авторите на Охридскиот рамковен договор

Кој е авторот на Охридскиот рамковен договор? Имајќи предвид дека преобмислувањето на македонската држава започна во Охрид во 2001 година, секако, дека е нормално...

Блефот на Маск во партијата покер со „Херц“ фрла сомнеж на...

Американската компанија за изнајмување автомобили „Херц“ минатата недела најави дека планира да купи 100.000 електрични автомобили од „Тесла“, што придонесе вредноста на компанијата за...

Македонија располага со торпедо дипломатска нота за Преспанскиот договор

Меѓународната заедница, мултилатералните институции, самите европски држави, како и меѓународното право, содржат во себе и институционални и процедурални лостови и инструменти што чекаат да...

Само Ципрас ли да добива пари од наградите за Преспанскиoт договор

Според пишувањето на грчките медиуми, фондовите во грчкото МНР биле наменети за поткупување учесници и поддржувачи за постигнување договор меѓу Грција и Македонија. Пред...

Потпишан договор за соработка за заштита на сведоци помеѓу МВР и...

„Потпишувањето на Договорот за соработка во областа на заштита на сведоци помеѓу Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија и Меѓународниот кривичен суд...

Македонија еднострано да го раскине Преспанскиот договор

Македонија во постапката за членство во Обединетите нации е принудена на два дополнителни и нелегални услови: прием со привремено обраќање рефереирање (поранешна Југословенска Република...

Преспанскиот договор прекршува дури 15 највисоки меѓународни правни акти

Преспанскиот договор ги прекрши човековите права и слободи, но и демократските права и принципи. Според анализите на истакнати експерти и правници, овој договор е...