Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25377)

ЕУ-интегрирањето сѐ уште најпожелна опција за Балканците

Позначајните заклучоци од анкетата на јавното мислење во шесте земји од Западен Балкан, која ја објави „Јуропиен Вестерн Балканс“, се дека целосно членство во...

Проект: „Македонија на дланка“

Пресек на единиците на локалната самоуправа по локалните избори Почнувајќи од денеска, во наредниов месец ќе ви ги претставиме сите општини во Македонија. Ќе направиме...

Извозно ориентираните компании како мотор за раст на економијата

Кризата со ковид-19 нагласи некои структурни ограничувања на економијата, како што се концентрацијата на пазарите во странство, зависноста од увоз на репроматеријали, недоволно развиената...

Гази Баба

Кандидатот за градоначалник од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За обнова на Македонија“, Бобан Стефковски, ги освои симпатиите на жителите на Гази Баба, па во следните...

Замина бардот на класичното македонско новинарство

Ин мемориам: Свето Серафимов (1928 - 2021) Во неделата, на 14 ноември 2021, на 93-годишна возраст, легендата на македонското новинарство Свето Серафимов ја стави последната...

Суеверијата наспроти православните одбележувања на домашните слави

Честопати меѓу луѓето може да се слушнат разни толкувања врзани за одреден празник, кои низ годините прераснале во некакви традиции, а во суштина се...

Енергетската криза може да ги „соголи“ и шумите

Експертите по шумарство предупредуваат дека состојбата со сечата на дрвјата во Македонија е алармантна, а енергетската криза годинава само дополнително ќе ги влоши состојбите...

Проект: „Македонија на дланка“

Пресек на единиците на локалната самоуправа по локалните избори Почнувајќи од денеска, во наредниов месец ќе ви ги претставиме сите општини во Македонија. Ќе направиме...

Ковидот и студот влегуваат во неприродна коалиција

Кај луѓето, особено оние што се греат на инвертори и други грејни тела на струја, владее сериозна загриженост за редовното снабдување со струја и...

Водата за пиење до 2040 година ќе стане редок ресурс

Според Обединетите нации, „кога една територија повлекува 25 или повеќе отсто од обновливите извори на пивка вода, се смета дека има недостиг од вода“....